DECIZII IMPORTANTE LUATE DE CĂTRE MINISTRUL APELOR ȘI PĂDURILOR, DOINA PANĂ : ”NICIUN metru pătrat de pădure din România să nu mai rămână nepăzit”

DECIZII IMPORTANTE LUATE DE CĂTRE MINISTERUL APELOR ȘI PĂDURILOR

  1. Preluarea în pază a tuturor suprafețelor de pădure din România rămase nepăzite, indiferent de forma de proprietate.
  2. Asigurarea necesarului de lemn de foc pentru populație.

La nici câteva săptămâni de când a fost numită ca și Ministru al Apelor și Pădurii, Doina Pană vine cu o serie de măsuri concrete privind protejarea pădurilor din România, mai exact preluarea în pază a tuturor suprafețelor de pădure din România rămase nepăzite, indiferent de forma de proprietate, dar în același timp și măsuri pentru asigurarea necesarului de lemn de foc pentru populație.

Preluarea în pază a tuturor suprafețelor de pădure din România rămase nepăzite, indiferent de forma de proprietate.

  ”S-a dovedit că aceste suprafețe, fiind nepăzite, sunt țintele preferate ale hoților și surse predilecte pentru tăierile ilegale. Ca parlamentar, anul acesta am modificat Codul Silvic și am introdus noi prevederi importante, printre care și aceasta. Odată cu intrarea în vigoare a legii, ca ministru, am șansa să o pun în aplicare. Și vă garantez că vom mobiliza toate resursele din teritoriu, astfel încât niciun metru pătrat de pădure din România să nu mai rămână nepăzit, a declarat Doina PANĂ, ministrul Apelor și Pădurilor.

Conform unei informări, Ministerul Apelor și Pădurilor, prin Gărzile Forestiere, împreună cu Regia Națională a Pădurilor Romsilva și ocoalele silvice de regim, începe de vineri, 21 iulie 2017, demersurile pentru preluarea în pază a tuturor suprafețelor de pădure nepăzite la acest moment din România, indiferent de forma de proprietate. Măsura este prevăzută în noul Cod Silvic (Legea 175/2017), care intră de la această dată în vigoare.

Suprafață totală de pădure care va beneficia de pază este peste 450.000 de hectare

Motivele pentru care această suprafață a fost nepăzită până acum sunt multiple: litigii sau necunoașterea proprietarului, iar atunci ocolul silvic nu a avut cu cine să încheie contractul de servicii, dimensiunea redusă a suprafețelor, care nu generează profit și astfel proprietarii nu și-au permis plata serviciilor de pază.

Pentru pădurile cu o suprafață mai mică de 30 de hectare, costurile pentru pază sunt suportate de la bugetul de stat și vor fi plătite direct ocolului silvic care prestează serviciile. Această prevedere se regăsea și în vechea formă a Codului Silvic, însă era aplicabilă doar pentru pădurile cu proprietar cunoscut. Noua formă a Codului permite asigurarea serviciilor de pază și pentru pădurile cu proprietar necunoscut sau pentru care nu s-a stabilit încă succesiunea.

În plus, devine obligatorie preluarea în pază și a suprafețelor mai mari de 30 de hectare, care nu au contracte de servicii silvice încheiate. Aceste suprafețe vor fi preluate în pază automat de către ocoalele silvice, iar contravaloarea serviciilor va fi facturată către proprietar/succesorul în drepturi.

Asigurarea necesarului de lemn de foc pentru populație

    Tot acum intră în vigoare o serie de prevederi prin care se va asigura cu prioritate lemn de foc pentru populație. Este vorba despre lemnul de foc (sau lemnul de lucru cu diametrul la capătul gros de maximum 24 cm) rezultat din lucrări de îngrijire, tăieri de igienă sau din produse accidentale dispersate sau realizate pe suprafeţe compacte de maximum 3 ha, provenit din păduri proprietate publică a statului.

„Evitarea unei crize a lemnului de foc, precum cea de iarna trecută, prin asigurarea cu prioritate pentru populație reprezintă un alt obiectiv asumat de acest Guvern. Până acum, lemnul de foc se comercializa pe picior către agenți economici, care îl revindeau populației la prețuri exorbitante, cu marje importante de profit. De acum, lemnul de foc va fi vândut direct populației, la prețuri decente, accesibile, în baza solicitărilor înregistrate la primării. Reparăm, astfel, actul de guvernare iresponsabil de anul trecut din domeniul pădurilor, care a pus în dificultate mii de familii de români, pe timp de iarnă, a mai precizat ministrul Adriana Doina Pană.

Cetățenii vor depune solicitările la unitățile administrativ-teritoriale pe suprafața cărora este amplasat fondul forestier administrat de ocolul silvic de stat. Lemnul de foc se valorifică prin vânzare directă, iar cumpărătorul acestuia nu are dreptul de a-l revinde, în caz contrar se confiscă, fiind considerat de proveniență ilegală.

ecopolitic.ro