EXCLUSIV / Ministerul Mediului NU știe cât gunoi importăm; România importa aproape 104.000 tone de deșeuri ”reciclabile” în 2015

România a fost transformată în groapă de gunoi ”reciclabil” a Europei. Conform informațiilor pe care le deținem, Ministerul Mediului nu deține niciun fel de controlul al traficului de deșeuri transfrontalier, nu are date despre cantitatea de deșeuri ”reciclabile” intrată sau procesată în România.

  • Ministerul mediului a precizat că nu deține informații legate de deșeurile importate sau tranzitate din anul 2015 pentru că, ”începând cu 01.01.2016, transferul deşeurilor reciclabile enumerate în Anexa III (LISTA ,,VERDE” DE DEŞEURI”, Partea I şi Partea a II a) a Regulamentului (CE) nr. 1013/2006, cu modificările şi completările ulterioare, în vederea valorificării, către România, numai în instalaţii autorizate de către autorităţi competente, se realizează conform prevederilor art. 18 – Deşeuri care trebuie însoţite de anumite informaţii de la Regulamentul 1013/2006, cu modificările şi completările ulterioare.”

Aceste reglementările invocate în datele transmise de către Ministerul Mediului fac ca autoritățile romane să nu mai cunoască ce cantitate, câte tone de gunoi, deșeu reciclabil, se mai importă sau se tranzitează, situație ce a dus la o creștere a afacerilor legate de depozitarea acestor deșeuri pe teritoriul României.

Document ecopolitic.ro deseuriÎntr-un răspuns dat de Ministerul Mediului, la solicitarea ecopolitic.ro, ”In cazul transferurilor transfrontiere de deşeuri realizate conform art. 18 din Regulamentul 1013/2006, nu este necesară o aprobare preliminară / ulterioară din partea autorităţilor competente, ca urmare nu deţinem informaţii relevante cu privire la cantităţile de deşeuri enumerate în Anexa III, introduse în România.”

România importa aproape 104.000 tone de deșeuri ”reciclabile” în 2015

deseuri 2015 ecopolitic.roUltimele date oficiale, obținut în exclusivitate de ecopolitic.ro, legate de cantitatea de deșeuri importate de România, sunt din anul 2015, când în țară a intrat o cantitate uriașă, aproape 104.000 de tone de deșeuri, în acte fiind trecute deșeuri reciclabile.

Mai mult decât atât, conform informațiilor suplimentare pe care le deținem, pentru a ”ocoli” reglementările privind depozitarea deșeurilor, aceste firme, unele ”fantomă”, schimbă actele din deșeuri cu risc, menajere, în deșeuri reciclabile pentru a le putea depozita oriunde.

Iulian Ionescu

 

 

 

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare