RAPORT ÎNGRIJORĂTOR/Plaje de două ori mai murdare decât în aprilie 2017/Cel mai murdar sector de plajă se află în Vama Veche

  • RAPORTUL DE MONITORIZARE A PORȚIUNILOR DE PLAJĂ: Plaje de două ori mai murdare decât în aprilie 2017!
  • Cel mai murdar sector de plajă se află în Vama Veche

Conform unui raport al ONG-urilor privind monitorizarea porțiunilor de plajă de pe litoralul românesc, rezultatele nu sunt din cele optimiste. Potrivit datelor din raport, numărul deșeurilor identificate este de 2 ori mai mare decât sesiunea din aprilie 2017. Cel mai des întâlnit deșeu a fost tot mucul de țigară, care a reprezentat 45% din totalul deșeurilor. Din 2014 și până acum, ONG Mare Nostrum a identificat și eliminat peste 64.000 de deșeuri.

În sesiunea din octombrie 2017, ONG-ul a monitorizat 8 sectoare de plajă, atât din Nordul, cât și din Sudul litoralului românesc.

  • Pe aceste 8 sectoare au fost identificate 18.429 deșeuri din material polimeric artifical, alături de: cauciuc, materiale textile, hârtie, carton, lemn prelucrat, sticlă, ceramică, metal. Îngrijorător este faptul că aceasta cantitate este de 2 ori mai mare decât cea din sesiunea aprilie 2017, când numărul total de deșeuri a fost de 9.003 elemente.

    ”Aceasta este procedura standard, agreată de Comisia Europeană din 2010. Este o metodologie științifică, ce ne ajută să facem o estimare aproximativă a numărului de deșeuri existente pe litoralul românesc, pornind de la cifrele înregistrate pe aceste porțiuni. Ținem să precizăm acest lucru pentru că deseori am fost întrebați despre relevanța acestor 8 sectoare de plajă în raportările noastre

Rezultatele monitorizării din octombrie <fac de rușine> litoralul românesc, iar nouă, ca și organizație de mediu, ne lasă un gust amar, ținând cont de faptul că tot sezonul estival am desfășurat campania #ecoselfie, susținută de presa locală și națională. Se pare că eforturile comune în această direcție nu au adus rezultatele scontate, dar asta nu înseamnă că renunțăm: a schimba mentalități și a educa sunt procese care necesită timp”, a declarat Mihaela Cândea Mirea, director executiv ONG Mare Nostrum.

Cel mai murdar sector de plajă se află în Vama Veche

    La capitolul cel mai murdar sector de plajă se află Vama Veche, aceasta fiind o premieră nedorită pentru stațiune, una dintre cele mai curate până în acest an. Pe locul 2 în topul deșeurilor înregistrate se află stațiunea Saturn. La capitolul cele mai curate porțiuni de plajă se află Corbu și Costinești.

Citește si :

Ministerul Apelor și Pădurilor va reactualiza planul de implementare al Directivei cadru privind epurarea apelor uzate urbane

Și în această sesiune cel mai întâlnit deșeu este mucul de țigară- 8221 elemente, reprezentând 45% din totalul deșeurilor. Elementele din material polimeric artificial (diverse varietăți de plastic) au predominat, reprezentând principalul deșeu (14 408). Alături de acestea s-au regăsit deșeurile medicale, seringile, sticlă și alte obiecte ascuțite care reprezintă un pericol real pentru oameni, la fel ca și deșeurile precum scutecele utilizate, absorbante/tampoane sau prezervativele, care degradează calitatea apei pentru scăldat și pot prezenta un risc pentru sănătatea umană.
Cele mai mici cantități de deșeuri înregistrate în sesiunea din această toamnă au fost cele din categoria cauciucului.

  • Cel mai murdar an de până acum, la nivel de monitorizări ale porțiunilor de plajă, a fost anul 2016, cu un număr de 31.060 deșeuri înregistrate. Din 2014 și până acum, ONG-ul menționat a identificat și eliminat peste 64.000 de deșeuri.

ecopolitic.ro/sursa: ONG Mare Nostrum