SE PREGATESC PROTESTE IMPOTRIVA MINISTRULUI MUNCII, OLGUTA VASILESCU CARE LASA PE DRUMURI PESTE 2000 DE PERSOANE CU HANDICAP

Se umple bugetul prin suprataxare, falimentare si somajul persoanelor cu dizabilitati!

    Ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, dupa ce a facut praf sistemul de pensii, printr-un HG discriminatoriu, adoptat in Guvern, acum a mai comis-o o dată. A „reusit performanta”, in disperarea Guvernului de a gasi resurse financiare, să dea o ordonanta de Guvern prin care peste 2000 de persoane cu dizabilitati nu vor mai avea loc de munca iar pe firme le-a obligat la inca o taxa. Dorim sa va informam pe aceasta cale ca Guvernul intentioneaza sa modifice incepand cu data de 1 Septembrie 2017, Legea nr. 448/2006, privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap , prin Ordonanta de Urgenta nr. 60/2017, publicata in Monitorul Oficial de luni, 7 august 2017.

Aproximativ 2000 de persoane cu handicap isi pierd locul de munca iar peste 10.000 sunt afectate indirect!

       Cele mai importante modificari aduse de Ordonanta de Urgenta nr. 60/2017, care va afecteaza si pe dumneavoastra, sunt dublarea taxei datorate de la 50% din salariul minim pe economie, la 100%, pentru fiecare loc de munca neocupat de persoane cu dizabilitati, conform legii, dar mai ales imposibilitatea de a achizitiona produse sau servicii de la Unitati Protejate, lucru care se traduce practic, prin triplarea costurilor dumneavoastra. Aspectul mai grav, este ca, acest fapt va duce la desfiintarea unitatilor protejate (notiunea de unitate protejata ramanand doar o simpla denumire, fara continut), iar aspectul cel mai dureros, la pierderea locului de munca a aproximativ 2000 de persoane cu handicap si inca a aproximativ 3-4.000 de persoane care lucreaza in acest sector de activitate. De asemenea, vor avea de suferit puternic serviciile sociale sustinute din fondurile obtinute din activitatea Unitatilor protejate, la care aveau acces pana in acest moment peste 10.000 de persoane cu dizabilitati!

Fundamentarea acestei decizii este extrem de superficiala si bazata exclusiv pe nevoia de bani la Bugetul de Stat, fara nici o consultare a specialistilor din domeniu si fara o analiza a impactului social foarte, foarte grav!!!

In acest moment OUG 60 se afla in Parlament si avem speranta ca totusi, in al 12 -lea ceas, conducatorii nostri sa revina cu picioarele pe pamant si sa opreasca dezastrul care se prevede in domeniul economiei si asistentei sociale pentru persoanele cu dizabilitati! (masurile compensatorii prezentate de catre Ministerul Muncii sunt utopice si desprinse de realitate!!!)
        Una din asociatiile care prestau servicii sociale avand angajati persoane cu dizabilitati a transmis un mesaj chiar emotionant:

”Va rugam sa ne sustineti pe noi si pe celelalte sute de Asociatii in demersurile noastre de stopare a acestei OUG prin toate mijloacele posibile! Pana atunci, activitatea noastra se va desfasura normal. Va vom tine la curent cu noutatile, speram noi pozitive!”

          150 de ONG-uri s-au aliat si au transmis un mesaj dur Ministrului Muncii, Olguta Vasilescu :

”Se umple bugetul prin suprataxare, falimentare si somajul persoanelor cu dizabilitati!”

    Dupa ce ASOCIATIA GLOBAL INCLUSION i-a facut plangere la Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Ministrului Muncii, Olguta Vasilescu pe HG-ul discriminatoriu privind pensiile, acum 150 de ong-uri din tara s-au aliat si au emis un punct de vedere referitor la aberatia de ordonanta de urgenta ce v-a afecta aproximativ 10.000 de persoane cu dizabilitati.

Iata mai jos comunicatul de presa al FONSS si adoptat de peste 150 de ONG-uri: 

Se umple bugetul prin suprataxare, falimentare si somajul persoanelor cu dizabilitati!

ecopolitic.ro