Ordonanţa de urgenţă pe energie nu încalcă nicio procedură europeană, dă asigurări ministrul Virgil Popescu. În plus, proiectul a fost discutat și agreat cu Autoritatea Națională de Reglementare în Energie.
Virgil Popescu, ministrul Energiei: „Tot ce a propus ANRE se regăsește în textul de ordonanță, iar textul de ordonanță a fost avizat de către Autoritatea de Reglementare. Restul sunt speculații, eu nu cred că ordonanța încalcă vreo directivă europeană. Pe 9 septembrie, la Bruxelles, eu o să prezint ceea ce am aprobat ieri în această ordonanță și care a intrat din data de ieri în vigoare. […] Ne-am inspirat foarte mult din proiectul colegilor din Grecia, proiect care a fost notificat la Comisia Europeană. Chiar cifra de 450 de lei este o cifră în jurul valorii de 90 de euro, care se regăsește inclusiv pe majoritatea tehnologiilor de producere a energie electrice în Grecia. Deci vorbim de lucruri care există, care au fost deja aprobate.”
Guvernul a adoptat joi Ordonanţa de modificare şi completare a OUG 27/2022.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat că, de modificările aduse ordonanței vor beneficia 98% dintre gospodării și astfel vor fi ferite de efectele creșterii prețului la energie și gaze naturale.
A fost extinsă perioada de valabilitate a acestei OUG până la 31 august 2023.
Prim-ministrul, Nicolae Ciucă, a mai adăugat că, prin măsurile luate azi, va fi descurajat comportamentul speculativ din piața energiei și gazelor naturale.
Plafonarea preţului la energia electrică se va aplica în cazul consumatorilor casnici, până la 31 august 2023, pentru un consum de până la 255 kWh pe lună, conform proiectului de Ordonanţă pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022, publicat pe site-ul Ministerului Energiei.