Aderarea României la spaţiul Schengen va contribui la accelerarea schimburilor comerciale în interiorul Uniunii Europene (UE) şi va duce la creşterea vitezei de circulaţie a mărfurilor în paralel cu scăderea costurilor, venind în sprijinul IMM-urilor, susţine Consiliul Naţional al IMM-urilor din România (CNIPMMR), într-un comunicat de presă transmis, luni, AGERPRES.
„România şi românii au arătat un nivel înalt de solidaritate atât europeană, cât şi în ceea ce priveşte vecinii săi în toate momentele complicate prin care a trecut Europa. IMM-urile româneşti din sectoarele exportatoare, din industrie, din transporturi, din agricultură trebuie să fie tratate în mod egal ca şi IMM-urile din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte circulaţia mărfurilor, formalităţile vamale, într-o piaţă cu adevărat unică. Piaţa europeană nu este completă fără România, iar România nu este completă fără piaţa europeană de care depinde în cea mai mare proporţie. România şi românii trebuie să fie în Schengen”, a declarat Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR.
Conform patronatelor, aderarea României la spaţiul Schengen reprezintă un pas necesar în acţiunea statelor UE.
„Aderarea României va contribui la accelerarea schimburilor comerciale în interiorul UE, crescând viteza de circulaţie a mărfurilor în paralel cu scăderea costurilor, venind în sprijinul IMM-urilor de la nivelul Uniunii, fapt susţinut de statisticile privind destinaţia geografică pentru exporturile româneşti şi importurile României, primele ţări partenere fiind din statele UE, un argument solid pentru aderarea la spaţiul Schengen. Facilitarea circulaţiei mărfurilor dinspre/înspre Ucraina, eliminarea timpilor de aşteptare la trecerea frontierelor, constituie un element important de sprijin în situaţia războiului. În plus, pentru a veni în sprijinul susţinerii politicilor Uniunii Europene de suport a Ucrainei şi a Republicii Moldova, în contextul agresiunii Federaţiei Ruse, aderarea României la spaţiul Schengen este în mod clar un pas necesar în acţiunea statelor UE. Contextul internaţional din vecinătatea UE face necesară luarea de măsuri care cresc solidaritatea la nivel european, aderarea la spaţiul Schengen a României contribuind la suportul valorilor europene în rândul societăţii în general, şi al mediului de afaceri, în special”, precizează sursa citată.
CNIPMMR consideră că perioada de aşteptare a luat sfârşit, având în vedere trecerea a mai bine de 11 ani de la data îndeplinirii tuturor condiţiilor tehnice, iar prin intrarea în spaţiul Schengen, România va avea parte de şanse egale cu celelalte state-membre.
Sursa: AGERPRES