Breaking News / Bugetul contestat la CCR – Cel mai mare buget din istoria României considerat “Bugetul rușinii naționale” de către Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat vineri că va depune o sesizare la CCR pe tema bugetului pe 2019, apreciind că aceste este „un buget al ruşinii naţionale”.

  • Apreciarea președintelui Iohannis vine în contextul în care ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici a anunţat că bugetul de stat pentru 2019 va depăşi, pentru prima dată în istoria României, o mie de miliarde de lei (1000 de miliarde), fiind considerat unul al investiţiilor.

Și Premierul Dăncilă a arătat că se are în vedere o creştere economică de 5,5%, Produsul Intern Brut (PIB) record, de peste 1000 miliarde, o rată a inflaţiei de 2,8% şi un deficit bugetar pe cash de 2,5% din Produsul Intern Brut.

Premierul despre bugetul RECORD pe anul 2019: Acordăm o atenţie specială sănătăţii, educaţiei şi investiţiilor publice

„Un lucru este clar: guvernarea PSD a eşuat. În spitale, probleme peste probleme. Educaţia este subfinanţată, economia României este bulversată, mai ales după Ordonanţa 114 dată în mare taină la sfârşitul anului trecut. De autostrăzi, nici nu poate fi vorba. Despre justiţie, păi întreaga guvernare pesedistă a fost un asalt asupra justiţiei şi a statului de drept din România, cu obiectivul clar din partea PSD de a pune mâna pe justiţie, de a politiza justiţia, ca ei să-şi rezolve dosarele penale. De fapt, PSD nici nu guvernează pentru români şi pentru România, PSD guvernează pentru Dragnea.

PSD este incompetent şi incapabil să conducă România. Despre buget, bugetul ruşinii naţionale – asta este bugetul propus pentru 2019, bugetul ruşinii naţionale. Este un buget nerealist, supraevaluat şi întârziat”, a declarat Iohannis la Palatul Cotroceni.

Potrivit preşedintelui, „cu acest buget PSD încearcă să acopere nereuşitele multiple din timpul guvernării de până acum”.

„Ei l-au numit bugetul investiţiei şi asta este prima mare minciună din buget. (…) În conformitate cu legea în vigoare, în 15 noiembrie trebuia prezentat în parlament bugetul. Suntem la sfârşitul lui februarie. Păi vă spun eu de ce au întârziat. Ei nu vor să se relizeze investiţii, fiindcă nu au bani. (…)  Acum câteva zile, ministrul PSD întrebat fiind cum e cu spitalele regionale, mult discutatele, promisele spitale regionale, răspuns stupefiant. Zicea ministrul PSD că avem bani pentru proiectare, auzi, în al treilea an de guvernare au bani pentru proiectare.

iohannisPăi aştia nici nu vor să realizeze spitalele, nu vor să realizeze investiţii publice, promit şi nu fac.

În schimb, dacă este vorba despre ei, au de unde. PSD a avut grijă să aloce sume imense pentru finanţarea partidelor politice. 150 de milioane va primi PSD din finanţarea partidelor, 150 de milioane din 270 de milioane propuse pentru finanţarea partidelor. De 20 de ori mai mult decât în anul trecut. Deci, PSD şi-a tras bani de 20 de ori mai mult decât în anul trecut. Pentru asta au bani”, a susţinut preşedintele.

El a susţinut că primăriile vor trebui să abandoneze investiţii locale importante penru a face faţă acestui buget.

„Există însă, din păcate, şi aspecte de neconstituţionalitate în acest buget. Bugetul ruşinii naţionale nu doar că pune în pericol economia românească, are aspecte clare de neconstituţionalitate. Nu se respectă obligaţii asumate de România faţă de Uniunea Europeană din care facem parte, se încalcă unele drepturi fundamentale, s-a ignorat rolul Consiliului Fiscal, se aduce atingere principiului descentralizării şi principiului subsidiarităţii. Pentru toate acestea voi sesiza astăzi Curtea Constituţională a României pe bugetul pe anul 2019, bugetul ruşinii naţionale. Aceeaşi soartă de sesizare a Curţii Constituţionale o va avea şi legea de aprobare a plafoanelor pe care tot astăzi o voi trimite spre analiză Curţii Constituţionale a României”, a afirmat Klaus Iohannis.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare