Trei zile de tradiții românești au adus toate regiunile României în inima Republicii Moldova, în cadrul celui mai mare eveniment destinat promovării artei populare românești în Chișinău. Cântecele, dansul și multă voie bună au însoțit atelierele meșterilor populari, de pe ambele maluri ale Prutului, care i-au apropiat pe vizitatorii festivalului de rădăcinile României.
Prezența marilor artiști precum Loredana, Nicolae Furdui Iancu, Mioara Velicu, dar și Surorile Osoianu, a încins atmosfera pentru oaspeții festivalului care au dansat hore și au savurat spectacole de neuitat. Festivalul a fost prezentat de doi artiști cunoscuți, unul al scenei, Aurelian Temișan, și celălalt al olăritului, Daniel Leș.
Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu, prezent în aceste zile la festival, a declarat că munca și efortul meșterilor de a păstra vii aceste tradiții sunt un lucru sfânt și este de datoria noastră să îi sprijinim să ducă mai departe aceste meșteșuguri străvechi. “Mă bucur că un număr așa mare de oameni a fost alături de noi, acest lucru ne demonstrează că lucrurile care ne unesc dăinuie peste timp”, a mai spus secretarul de stat din cadrul Guvernului Romaniei.
Printre participanții la eveniment s-au numărat și înalți oficiali precum Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova, Excelența Sa Cristian-Leon Țurcanu, ambasadorul României la Chișinău, Înaltpreasfințitul Petru, mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, dar și primari din România și Republica Moldova.
Festivalul Tradițiilor Românești a deschis „Programul aniversar Ciprian Porumbescu la Chișinău”, inițiat și finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Iohannis.