Preşedinta Consiliului Federaţiei Rusiei, realeasă pentru încă cinci ani

Preşedinta Consiliului Federaţiei Rusiei (Senatul rus – n.r.), Valentina Matvienko, în vârstă de 75 de ani, a fost realeasă miercuri pentru un nou mandat de cinci ani la conducerea camerei superioare a legislativului rus, informează EFE, transmite Agerpres.

Matvienko a primit sprijinul unanim al celor 155 de senatori prezenţi în timpul unui vot desfăşurat cu prilejul primei sesiuni de toamnă a Consiliului Federaţiei. Ea a fost singura candidată la acest post, remarcă EFE.

De când a preluat această funcţie, în 2011, preşedinta Consiliului Federaţiei a susţinut fără echivoc toate marile decizii propuse de şeful statului, Vladimir Putin.

Matvienko, care este vizată de sancţiuni occidentale de la anexarea ilegală de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea, în martie 2014, a susţinut trimiterea de trupe în Siria în 2015 şi intervenţia militară din Ucraina în 2022.

În plus, ea a sprijinit şi reforma constituţională care îi permite preşedintelui Putin să rămână la putere până în 2036, anexarea a patru regiuni ucrainene în septembrie 2022 şi denunţarea diferitelor acorduri internaţionale.

După ce a lucrat ca diplomat, Matvienko a fost viceprim-ministru (1998-2003) şi guvernator al celui de-al doilea oraş al ţării, Sankt Petersburg (2003-2011).

Considerată cea mai influentă femeie din Rusia, Matvienko este văzută ca o deschizătoare de drumuri pentru alte femei precum Irina Podnosova, preşedinta Curţii Supreme, Elvira Nabiulina, şefa Băncii Centrale, Tatiana Golikova, viceprim-ministru în guvern, responsabilă cu afacerile sociale, şi Ela Pamfilova, care conduce Comisia Electorală Centrală.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare