Macron, „foarte îngrijorat” de „dispariţia” scriitorului franco-algerian Boualem Sansal

Preşedintele francez Emmanuel Macron este „foarte îngrijorat de dispariţia” scriitorului franco-algerian Boualem Sansal care, potrivit mai multor media, a fost arestat în Algeria, transmite vineri AFP care citează o declaraţie a anturajului şefului statului, conform Agerpres.

„Serviciile statului sunt mobilizate pentru a lămuri situaţia sa”, au precizat surse din anturajul lui Macron, adăugând că „preşedintele Republicii îşi exprimă ataşamentul neclintit faţă de libertatea unui mare scriitor şi intelectual”.

Scriitorul în vârstă de 75 de ani, care a obţinut naţionalitatea franceză anul acesta, ar fi fost arestat sâmbătă pe aeroportul din Alger, capitala Algeriei, venind din Franţa, după cum au relatat mai multe media franceze.

Motivele arestării sale nu sunt cunoscute. Potrivit săptămânalului Marianne, el „nu a mai dat nicio veste rudelor de la sosirea sa în Alger”.

Câţiva lideri politici francezi, în special de dreapta şi de centru-dreapta, şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea şi susţinerea pentru scriitor, cunoscut pentru libertatea sa de gândire, fie împotriva puterii din Algeria, fie împotriva fundamentalismului religios, de când s-a lansat în literatură în 1999.

„El întruchipează tot ceea ce preţuim: apelul la raţiune, libertate şi umanism împotriva cenzurii, corupţiei şi islamismului”, a scris fostul premier Edouard Philippe pe reţeaua socială X, făcând apel la „autorităţile franceze şi europene să obţină informaţii precise şi să se asigure că el poate să circule liber şi să se întoarcă în Franţa ori de câte ori doreşte”.

– „Mijloace de presiune” –

„Toate mijloacele de presiune asupra Algeriei trebuie activate pentru a obţine eliberarea compatriotului nostru, marele scriitor Boualem Sansal”, a adăugat liderul deputaţilor Les Républicains (LR, dreapta), Laurent Wauquiez.

Lidera grupului Adunarea Naţională (Rassemblement National, RN), Marine Le Pen, a cerut guvernului francez „să acţioneze pentru a obţine eliberarea sa imediată”, salutându-l pe Boualem Sansal drept un „luptător pentru libertate şi un oponent curajos al islamismului”.

Boualem Sansal s-a bucurat de succes încă de la început, cu primul său roman, „Le serment des barbares”, despre ascensiunea la putere a fundamentaliştilor, care a contribuit la cufundarea ţării sale într-un război civil soldat cu cel puţin 200.000 de morţi între 1992 şi 2002.

Cărţile sale, publicate în Franţa, sunt vândute gratuit în Algeria, însă autorul rămâne un personaj controversat acolo, mai ales după o vizită în Israel, în 2014.

Un alt scriitor franco-algerian, Kamel Daoud (Goncourt 2024 pentru „Houris”), se află în centrul unei controverse în Algeria, fiind acuzat de o victimă a războiului civil că i-a exploatat povestea.

„Kamel Daoud este ţinta unor violente campanii defăimătoare orchestrate de anumite mijloace de informare apropiate unui regim a cărui natură este binecunoscută”, a denunţat luni directorul editurii sale, Gallimard, căreia i s-a interzis să participe la Târgul Internaţional de Carte din Alger.

„Sper foarte mult că prietenul meu Boualem va reveni printre noi cât de curând”, a scris Kamel Daoud joi seară în Le Figaro, recunoscând totodată că nu înţelege imprudenţa lui Sansal de a călători în Algeria.

Aceste evenimente vin într-un context diplomatic tensionat între Franţa şi Algeria, după sprijinul acordat de Paris planului de autonomie marocan pentru teritoriul disputat al Saharei Occidentale, la sfârşitul lunii iulie.

Sahara Occidentală, fostă colonie spaniolă, este de facto controlată în mare parte de Maroc, însă este revendicată de separatiştii Frontului Polisario, care solicită un referendum de autodeterminare şi sunt susţinuţi de Alger.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare