Intrarea în Schengen este un drept pe care românii îl meritau demult, nu o favoare a actualului guvern, afirmă eurodeputatul Eugen Tomac. El spune că procesul pe care l-a inițiat la CJUE a fost un pas necesar pentru a apăra drepturile românilor.
„Anunțul triumfalist că România ar putea intra în spațiul Schengen de la 1 ianuarie este, fără îndoială, o veste bună, dacă se va concretiza. Totuși, acesta vine după 13 ani de umilințe și amânări, ani în care guvernele PSD și PNL, care s-au succedat la conducerea țării, au eșuat să apere drepturile fundamentale ale românilor. Aderarea la Schengen nu este în niciun caz o victorie a actualului guvern, este rezultatul eforturilor noastre constante ca națiune, dar și al presiunii exercitate în alte forme. În calitate de europarlamentar și simplu cetățean, am luptat constant pentru această cauză. Procesul pe care l-am inițiat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene a fost un pas necesar pentru a apăra drepturile românilor. Nimeni altcineva nu și-a asumat un astfel de demers, cu tot ce presupune acesta”, scrie pe Facebook Eugen Tomac.
El afirmă că „președintele Iohannis a tăcut, la fel și restul conducerii statului român”.
„Atunci când, în decembrie 2022, România a fost umilită prin votul împotrivă în Consiliul UE, toți au luat apă în gură. Sigur, este un moment în care trebuie să ne bucurăm pentru ceea ce am obținut. Nu îi voi mulțumi însă domnului Ciolacu pentru asta. Le voi mulțumi românilor pentru răbdare! România merită mai mult decât politicieni care se trezesc doar în preajma unor decizii inevitabile și își asumă merite nemuncite. Intrarea în Schengen este un drept pe care românii îl meritau demult, nu o favoare a actualului guvern. Este timpul ca politica românească să învețe să-și apere cetățenii, nu doar să-și împartă laude. La 1 ianuarie, sper să ne putem bucura cu adevărat de libertatea de mișcare de care am fost privați de prea multă vreme”, încheie Tomac.
România va reuși o aderare completă la Spațiul Schengen începând cu data de 1 ianuarie 2025, a declarat premierul Marcel Ciolacu, vineri, în urma discuțiilor de la reuniunea din Budapesta, Ungaria.