Antreprenorul de criptomonede Justin Sun a îndeplinit o promisiune pe care a făcuse după ce a cheltuit 6,2 milioane de dolari pentru o lucrare de artă care prezintă o banană lipită de un perete.
La unul dintre cele mai scumpe hoteluri din Hong Kong, Sun, în vârstă de 34 de ani, a mâncat banana în fața a zeci de jurnaliști și influenceri, după ce a ținut un discurs în care a salutat lucrarea ca fiind „iconică” și a făcut paralele între arta conceptuală și criptomonede.
„Este mult mai bună decât alte banane”, a spus Sun, care s-a născut în China, după ce a gustat prima dată. „Este într-adevăr destul de buna.”
Intitulată Comedian, „lucrarea” creată de artistul italian Maurizio Cattelan a fost vândută săptămâna trecută la o licitație Sotheby’s la New York, Sun fiind printre cei șapte ofertanți.
Sun a spus că a simțit „neîncredere” în primele 10 secunde după ce a câștigat oferta, înainte de a realiza „acest lucru ar putea deveni ceva mare”. În cele 10 secunde după aceea, a decis că va mânca banana.
Debutul creației comestibile la expoziția Art Basel din 2019 de la Miami Beach a stârnit controverse și a stârnit întrebări cu privire l”a dacă ar trebui să fie considerată artă – scopul declarat al lui Cattelan.
Vineri, Sun a comparat arta conceptuală, cum ar fi Comedian, cu arta NFT (non-fungible token) și tehnologia blockchain descentralizată. „Majoritatea obiectelor și ideilor sale există ca (proprietate intelectuală) și pe internet, spre deosebire de ceva fizic”, a spus el.
Tot în această săptămână, Sun a dezvăluit o investiție de 30 de milioane de dolari în World Liberty Financial, un proiect de criptomonede susținut de președintele ales al SUA, Donald Trump.
Anul trecut, Sun a fost acuzat de Comisia pentru Valori Mobiliare și Schimb din SUA cu oferirea și vânzarea de titluri neînregistrate în legătură cu proiectul său cripto Tron. Cazul este în derulare.
Într-o sală de evenimente de la hotelul Peninsula din Hong Kong, doi bărbați îmbrăcați în uniforma personalului casei de licitații stăteau în fața unui perete gol, cu banana galbenă oferind singura pată de culoare.
Sun a spus că a decis recent să liciteze pentru opera de artă, adăugând că are „întrebări stupide”, cum ar fi dacă banana se strică și cum să prețuiască lucrarea.
Banana a fost cumpărată cu mai puțin de un dolar de la o tarabă de fructe din Upper East Side din Manhattan, de la un vânzator pe nume Shah Alam, care lucrează pentru 12 dolari pe oră.
Când Alam a aflat de la un reporter al New York Times că banana a fost revândută ca operă de artă pentru milioane de dolari, a plâns. „Sunt un om sărac”, a spus Alam, 74 de ani, pentru ziar. „Nu am avut niciodată astfel de bani; Nu am văzut niciodată astfel de bani.”
Sun a declarat pentru New York Times că răspunsul lui Alam a fost „sfâsietor”.
Sun s-a angajat ulterior să cumpere 100.000 de banane de la taraba lui Alam și a spus că bananele vor fi distribuite în întreaga lume ca „o sărbătoare a conexiunii frumoase dintre viața de zi cu zi și artă”. Sun a spus că speră să viziteze taraba lui Alam într-o zi în persoană.
Proprietarul operei de artă primește un certificat de autenticitate că a fost creat de Cattelan, precum și instrucțiuni despre cum să înlocuiasca fructul atunci când s-a deteriorat.
Participanții la evenimentul de vineri au primit fiecare câte o rolă de bandă adezivă și o banană ca suvenir. „Toată lumea are de mâncare o banană”, a spus Sun.