ACORD IMPORTANT / Ministrul Muncii, Marius Budăi, a semnat un acord de colaborare cu BNS, în sprijinul lucrătorilor români din Germania

Acord_BNS

”Am semnat astăzi un acord cu Blocul Național Sindical, de înființare a unui centru pilot la București, care să fie conectat cu 8 centre similare din Germania, dar și din Polonia, Croația, Ungaria și Slovenia, unde cetățenii români care lucrează în aceste state se pot adresa dacă întâmpină dificultăți, dacă au nevoie de consiliere în ceea ce privește drepturile lor sau dacă doresc să găsească un loc de muncă în România, pentru a reveni acasă.”, a transmis ministrul Muncii, Marius Budăi, pe pagina de facebook.

  • Conform unui comunicat, ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi, și președintele Blocului Național Sindical (BNS), Dumitru Costin, au semnat, astăzi, un Acord cadru de parteneriat, care se înscrie în demersurile autorităților și organizațiilor naționale de a răspunde provocărilor pieței muncii în contextul mobilității lucrătorilor, digitalizării și al necesității respectării drepturilor acestora în domeniul relațiilor de muncă.

”Tot astăzi a fost semnat un al doilea document, de această dată între Inspecția Muncii și Blocul Național Sindical. Este vorba despre un Acord de colaborare, care marchează inaugurarea unui Centru BNS de consiliere și informare pentru cetățenii români care muncesc în Germania, care va funcționa în București.

Ministerul Muncii și instituțiile din subordinea sa susțin inițiativa Blocului Național Sindical de creare a unei rețele de centre de sprijin atât pentru lucrătorii români din Germania, cât și pentru cei care sunt interesați să revină în țară. Facem tot ce este necesar pentru ca  sesizările acestora să fie preluate cât mai rapid și rezolvate„ – a declarat ministrul Marius Budăi în timpul conferinței de presă susținute la finalul evenimentului.

Demersul de înființare a unei rețele de centre care oferă informare, consiliere, orientare și servicii – suport pentru lucrătorii români detașați în Germania sau pentru alte categorii similare face parte dintr-un proiect pilot finanțat din fonduri europene – ”Condiții de muncă echitabile: Acces la condiții de muncă echitabile pentru lucrătorii detașați prin furnizarea de informații specifice în funcție de sectorul de activitate și cooperare”, derulat de Blocul Național Sindical.

Proiectul are o dublă abordare: pe de o parte consilierea lucrătorilor, iar pe de alta transferul de informații către sindicate, autorități publice, părți interesate și factori de decizie politică”- a precizat Dumitru Costin, președintele BNS.

Centrul din România va fi interconectat cu alte 8 centre regionale de consultanță care există deja pe teritoriul statului german. Centre similare vor fi înființate, în cadrul aceluiași proiect, în Polonia, Croația, Ungaria și Slovenia.” s-a mai precizat în comunicatul de presă.