vineri, iunie 2, 2023

Acuzație gravă: Banii UE pentru modernizarea Clujului ar fi fost condiționați de eliminarea statuilor sau simbolurilor considerate de Bruxelles ca fiind „naționaliste”

Dispariția sau mutarea mai multor statui ale unor simboluri românești din municipiul Cluj Napoca a stârnit discuții aprinse în societate. Începând cu statuia lui Maniu, a grupului dedicat „Școlii Ardelene” și cea a lui Emil Racoviță, acest fenomen pare să fi luat amploare, scrie r3media.ro.

Anterior, fusese vorba despre Crucea Eroilor Neamului de pe Cetățuie. În toate cazurile, s-a invocat proiectul de modernizare a Clujului, iar aceste simboluri nu s-ar mai fi „integrat” în peisaj. În urma protestelor, „Crucea eroilor” de pe Cetățuie a fost salvată, dar iritarea privind situația nu a dispărut.

Fostul senator Valer Marian afirmă că în spatele dispariției monumentelor ar fi dorința unor birocrați ai Uniunii Europene de a elimina statuile și simbolurile persoanelor considerate naționaliste. Ei ar fi condiționat acordarea banilor europeni de această eliminare, care aduce aminte de curentul „cultura anulării” din Vest.

„Doborârea statuilor marilor români a devenit, se pare, un nou hobby al municipalității clujene. În spatele acesteia se află însă voci și forțe oculte din țară și dinafară, care promovează curentul cancel ce urmărește rescrierea istoriei inclusiv prin dărâmarea statuilor unor mari personalități istorice. Fenomenul a fost declanșat și a cunoscut o anumită magnitudine în state occidentale evoluate, cunoscute ca bastioane ale democrației, ca Statele Unite ale Americii și Marea Britanie. Curentul cancel este promovat asiduu și de forurile Uniunii Europene de la Bruxelles. Potrivit surselor noastre, primarul Boc și principalii săi colaboratori ar fi fost convertiți la acest curent cancel, pentru a obține, cu orice preț, fonduri europene pentru proiecte de modernizare a orașului Cluj Napoca. Pentru a-și da OK-ul, birocrații Uniunii Europene condiționează ca, prin aceste protecție de modernizare, să fie eliminate statuile dedicate unor mișcări sociale sau culturale ori unor personalități considerate naționaliste, fără să țină cont de contextul istoric și de rolul lor pozitiv în evoluția unei națiuni sau comunități. Municipalitatea clujeană și primarul liberal și libertin Emil Boc au decis și au realizat demolarea statuilor eroilor români într-o lipsă totală de transparență, această conduită fiind confirmată și de faptul că în cele trei locații menționate nu există panourile obligatorii de afișaj pentru șantier în lucru, pe care trebuie înscrise denumirea obiectivului, beneficiarul, proiectantul, executantul, numărul și data autorizației de construire”, a scris Valer Marian în Cotidianul.

Rămâne de văzut care este punctul de vedere al Primăriei Cluj Napoca pe acest subiect.

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner