Pregătirea cursurilor, desfăşurarea individualizată a cursurilor sau dezvoltarea spiritului critic… Inteligenţa artificială îţi face rapid un loc în predare, generând în acelaşi timp preocupări şi reticenţe, relatează miercuri AFP, informează Agerpres.
„Inteligenţa artificială face acum parte din peisaj şi în faţa unei revoluţii tehnologice, suntem obligaţi să ne întrebăm cum o susţin şcolile”, constată Adrien Misson, de la sindicatul profesorilor SE Unsa din Franţa.
Potrivit unui sondaj citat într-un raport al Senatului, 90% dintre elevii de gimnaziu din Franţa au folosit deja IA generativă pentru a-şi face temele.
Misson recunoaşte că elevii sunt „mai degrabă înaintea profesorilor, dar au o utilizare aproape sălbatică” a IA, nesupravegheată, deşi prezintă multe riscuri: „perpetuarea stereotipurilor, confidenţialitatea datelor personale, pierderea competenţei şi a prezenţei umane dacă delegăm prea mult” maşinilor…
„Avem colegi care au folosit instrumentele IA generative destul de repede pentru ca elevii să observe modul în care funcţionează, să producă texte (…) pentru a învăţa să recunoască imaginile construite de IA”, explică Catherine Nave Bekhti, secretar general al unui alt sindicat, CFDT Education.
Thibault Plisson, profesor de fizică în învăţământul gimnazial din Paris, a explicat pentru AFP că „testează uneori răspunsurile” instrumentelor IA generative „Claude et ChatGPT pentru idei sau pentru a verifica dacă nu a uitat nimic”, dar deplânge lipsa de originalitate a răspunsurilor oferite de aceşti algoritmi.
Pentru a răspunde acestor noi nevoi şi provocării în domeniul învăţământului, reţeaua Canopé, operator public al Ministerului francez al Educaţiei Naţionale pentru formarea continuă a profesorilor, oferă un portal cu module despre IA urmate deja de 10.000 de profesori, a afirmat Marie-Caroline Missir, directoare generală.
Incs Drcge, profesoară, a folosit, la rândul ei, în mod limitat IA generativă atunci când predă filozofia, cu scopul de a-şi face elevii conştienţi de limitele acesteia şi de a le arăta „superioritatea inteligenţei umane”.
Ea spune că poate identifica cu uşurinţă când corectează copii dacă acestea au fost scrise pe motoare ale IA, cu „latura lor standardizată, tendinţa lor spre ritmuri ternare”.
Pe lângă IA generativă, întregul sector edtech (tehnologiile pentru educaţie şi predare) oferă o galaxie de aplicaţii cu utilizări variate (conceperea de secvenţe pedagocie, exerciţii, traducere simultană pentru elevii alofoni sau cu dizabilităţi etc.).
În învăţământul superior, Mistral IA, o companie franceză de IA generativă, a anunţat miercuri că a încheiat o „alianţă” cu asociaţia Edtech France, o „alianţă” cu zece universităţi şi instituţii (între care Conservatorul Naţional de Arte şi Meserii) pentru a le oferi studenţilor şi profesorilor „o IA robustă şi de încredere” şi europeană.
Piaţa globală a inteligenţei artificiale în educaţie a atins 4 miliarde de dolari în 2022, potrivit unui studiu realizat de Global Markets Insights.
sursa – AGERPRES