Adrian Năstase despre pactul politic: Iohannis a încercat să impună un Diktat; PSD ar trebui să-l considere un personaj nefrecventabil

Cuvântul „naţional” din pactul politic nu se justifică, iar semnatarii (fără PSD, ALDE, UDMR, grupul pentru minorităti) reprezintă mai putin de 40% din reprezentanţii poporului suveran în Parlament, consideră fostul premier Adrian Năstase.

„Deci formula „Acord Politic naţional” este oarecum exagerată. Poate fi, eventual, un „Acord politic pentru alegerile prezidenţiale”. În al doilea rând, textul, ca atare, nu a fost negociat de reprezentanţii partidelor înainte de semnare (cum s-a întâmplat în cazul Acordului de la Snagov). Într-un mod inelegant, preşedintele Iohannis i-a invitat la Cotroceni pe liderii partidelor parlamentare, cu care a discutat diverse teme politice sau legate de referendum dar nu a pus în discuţie textul Acordului. Apoi, intempestiv, la sfârşitul consultărilor, a prezentat un text ca si cum acesta ar fi rezultat din consultări. În realitate, el fusese pregătit înainte de consultări. Apoi a invitat partidele să semneze textul pregătit de Administraţia prezidenţială. În dreptul civil, o astfel de procedură reprezintă semnarea unui contract de adeziune. Iar în dreptul public, încercarea de impunere a unui Diktat”, susţine Năstase într-o postare pe blog.

  • El mai spune că „textul pare tradus dintr-o altă limbă” şi totodată părea că se doreşte revizuirea Constituţiei în urma Referendumului, ceea ce nu este aşa.

„Citiţi Acordul. Singurele menţiuni sunt „amendarea cadrului legislativ”, „transpunerea în legislaţie”, „revizuirea legilor justiţiei”, „ne angajăm să transpunem în legislatie”. Nimic despre Constituţie. Dacă era vorba de modificări legislative şi nu de revizuirea Constituţiei, nu era mai simplu să fie depuse proiecte de legi? Deşi pare ciudat că politica penală a unui guvern să o facă opoziţia…”, a adăugat fostul lider PSD.

Năstase mai consideră pactul propus de Iohannis ca fiind „un exemplu de lipsă de respect” la adresa PSD.

iohannis ponta„Preşedintele Iohannis, când vorbeste în discursul de prezentare a Acordului despre partidele de opozitie, le dă numele complet – „Partidul Naţional Liberal, Uniunea Salvaţi România, Partidul Pro România, Partidul Mişcarea Populară”. În schimb, când se referă la principalul partid de guvernare foloseste exclusiv iniţialele. Cel puţin de opt ori. Niciodată denumirea completă – Partidul Social Democrat. Este o continuare a unei politici consecvente de demonizare. Iar o formulă de genul „Românii au votat contra acelui atac NEMERNIC  pesedist asupra justiţiei” ar trebui să-l transforme pe Klaus Iohannis într-un personaj nefrecventabil pentru Partidul Social Democrat”, a argumentat el.

„PS Evident că nu doresc să-mi amintesc de Pactul de coabitare semnat de Ponta cu Băsescu şi nici de acel To do list impus de Barroso”, conchide fostul premier..

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare