AFP: Ultimatumul lui Trump la adresa funcţionarilor federali, suspendat de justiţie

Ultimatumul dat celor peste două milioane de funcţionari federali americani de noua administraţie a preşedintelui Donald Trump a fost suspendat temporar de justiţie, cu câteva ore înainte de expirarea acestuia, joi seara, relatează AFP, citată de Agerpres.

Funcţionarilor federali le fusese acordat un termen de nouă zile pentru a alege dacă să semneze sau nu oferta de „demisie voluntară”, cu promisiunea de a-şi păstra salariul şi toate avantajele sociale până la 30 septembrie, formulat spre surpriza generală de noul guvern american.

Această măsură a fost lansată de preşedintele republican în ofensiva sa de amploare pentru a restrânge drastic dimensiunea administraţiei federale şi cheltuielile publice.

Dar un judecător federal din Massachusetts a suspendat măsura joi după-amiază – data limită a acestui vast program de plecări stabilită pentru joi, ora locală 23:59 – şi a programat o nouă audiere luni, potrivit Washington Post.

Acţiunea în justiţie a fost iniţiată marţi de principalul sindicat al funcţionarilor federali, AFGE, şi de alte organizaţii reprezentative pentru a obţine ca mecanismul „demisiei voluntare” să fie blocat şi ca guvernul „să elaboreze măsuri ce respectă legea mai degrabă decât un ultimatum arbitrar, ilegal şi cu un termen prea scurt”.

Executivul vizează anumite agenţii federale în mod concret, în primul Agenţia americană pentru dezvoltare internaţională USAID, aproape destructurată.

Un sindicat a confirmat joi seara că efectivele acesteia vor trece de la peste 10.000 de persoane la mai puţin de 300. Aceasta înseamnă că, din lipsă de personal, „va trebui să oprim distribuirea de ajutor alimentar” în toată lumea, a avertizat Randy Chester, vicepreşedintele AFSA.

Acest sindicat, prezent în cadrul USAID şi a corpului diplomatic american, a anunţat că iniţiază o acţiune în justiţie împotriva acestei reale desfiinţări a agenţiei.

Executivul american a îngheţat deja cea mai mare parte a ajutorului extern al SUA, provocând sistarea a mii de programe de ajutor în toată lumea.

Propunerea de demisie voluntară pentru ansamblul funcţionarilor federali a fost acceptată de „peste 40.000” dintre ei, potrivit purtătoarei de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt. Adică circa 2% din efective.

„Ne aşteptăm ca acest număr să crească. Îi încurajăm pe funcţionarii federali din oraş să accepte această ofertă foarte generoasă”, a insistat ea joi în faţa jurnaliştilor.

Mandatat de Donald Trump pentru a conduce reducerea draconică a dimensiunii administraţiei federale, miliardarul Elon Musk, CEO-ul Tesla şi SpaceX, devenit unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui americani, speră la un număr de demisii între „5% şi 10%”.

„Se vede bine ceea ce ei încearcă să facă: nu caută să reducă dimensiunea statului federal cu un demers raţional, ci se încearcă să se stârnească panică pentru ca oamenii să plece şi să-l lase într-o stare lamentabilă, ceea ce este parţial obiectivul lor”, afirmă un angajat al biroului pentru funcţionarii publici OPM, sub rezerva anonimatului.

Potrivit unui model de acord trimis funcţionarilor federali, consultat de AFP, li se propune să-şi „păstreze salariul şi ansamblul avantajelor lor sociale până la 30 septembrie”. Dar ei sunt, între altele, forţaţi să renunţe la orice urmăriri judiciare ulterioare.

„Angajaţii federali nu trebuie să se lase înşelaţi de cuvintele fără acoperire ale miliardarilor care nu au fost aleşi şi ale lacheilor lor, acest sistem nu este finanţat şi nu este însoţit de nicio garanţie”, insistă preşedintele AFGE, Everett Kelley.

Procurori generali democraţi din 12 state, între care cei din New York, California, Michigan şi Arizona, susţin acelaşi discurs, îndemnându-i pe funcţionarii federali la „prudenţă” în faţa unei propuneri „înşelătoare”.

Decizia de a rămâne nu rezolvă nici ea totul, departe de aceasta. În e-mailul intitulat „bifurcaţie” trimis săptămâna trecută, biroul responsabil de problemele funcţionarilor federali îi avertizează pe cei care nu vor pleca că nici „perenitatea” posturilor lor şi nici cea a administraţiei lor nu este garantată.

Alternativa este deci: să demisioneze acum sau să-şi asume riscul de a-şi pierde locul de muncă fără compensaţii într-un viitor apropiat.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare