Am scăpat de recuperatori!România la un pas de declanşarea procedurii de infringement pe Legea privind contractele de credit?

Am scăpat de recuperatori!

România la un pas de declanşarea procedurii de infringement pe Legea privind contractele de credit?

   În martie 2016 expiră termenul dat de Uniunea Europeană pentru implementarea legii privind contractele de credit pentru consumatori garantate cu bunuri imobile.

ueLegea se află în prezent în dezbatere publică și transpune prevederile Directivei 2014/17/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 4 februarie 2014 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidențiale. Legea ar putea intra in vigoare pe data de 21 martie 2016, dacă trece de Camera Deputaților și Senat .
Autoritățile știau de această directivă încă din 2014, însă au lăsat instituțiile de credit și recuperatorii să facă legea în România și să manipuleze mii de români din întreaga țară. Datornicii sunt, sunați zilnic , sunt puși să facă promisiuni de plată, uneori sunt amenințați de recuperatorii de datorii. Acești recuperatori , de cele mai multe ori fime , parte din companii multinaționale care prezintă o aparentă etichetă, au fost lasați să facă profituri uriașe, să strângă cu ușa și să discrediteze consumatorul de credite bancare declarate scadente anticipat care le-au achiziționat cu reduceri imense chiar de la bănci.

Câți români și-au pierdut casele în perioada asta ?
Câți români ar fi putut beneficia de reglementările acestei directive ?
Cine va răspunde pentru discriminarea și abuzul la care au fost supuși cetățenii Romaniei , în toata această perioadă?
Creditorii trebui să ofere soluţii consumatorilor în caz de neachitare consecutivă a trei rate.
Începând cu data intrării în vigoare a legii privind contractele de credit pentru consumatori garantate cu bunuri imobile, creditorii vor fi obligați să contacteaze, în scris, consumatorul oferindu-i acestuia soluții eficiente pentru achitarea debitului restant ,însă doar după neachitarea consecutivă a trei rate. Totodată creditorii sunt obligați să ofere consumatorilor cu restanțe un plan de reeșalonare și posibilitatea refinanțării fără costuri suplimentare.
Creditele contractate în monedă străină vor putea fi convertite în orice moment, la cererea consumatorilor, în orice monedă avantajoasă acestora.

monedaÎncepând cu data intrării în vigoare a legii privind contractele de credit pentru consumatori garantate cu bunuri imobile , consumatorii care contractează un împrumut în valută vor avea dreptul de a cere în orice moment convertirea credi¬tului într-o monedă alternativă:
„Creditorul se asigură că, în cazul în care un contract de credit se referă la un împrumut în mo-ne¬dă străină, să fie cuprins în cadrul acestuia, la momentul încheierii contractului, dreptul consumatorului de a putea converti, oricând pe parcursul relaţiei contractuale, contractul de credit într-o monedă alternativă, precum şi alte posibilităţi de reducere a costurilor de creditare”.
„Cursul de schimb la care se efectuează conversia este rata de schimb stabilită de Banca Naţională a României, aplicabilă în ziua realizării conversiei sau rata de schimb stabilită în contract ori agreată de părţi, numai dacă aceasta este mai avantajoasă pentru consumator”.
Am scăpat de recuperatori

Recuperatorii

Potrivit legii privind contractele de credit pentru consumatori garantate cu bunuri imobile, societățile de recuperare vor putea sa isi desfasoare activitatea de recuperarea creanțelor doar societățile care sunt în evidența ANPC ( Autoritatea Nationala pentru Protecția Consumatorilor). Acestea au la dispoziție 120 de zile , de la data intrarea în vigoare a legii , de a notifica Autoritatea Nationala pentru Protecția Consumatorilor .

 

 

Notificarea va cuprinde:
a) nume, adresa, telefon, fax si, daca este cazul, e-mail;
b) copii dupa certificatul de inregistrare la Registrul Comertului si numarul de inregistrare in Registrul societatilor nebancare al Bancii Nationale a Romaniei;
c) numele si datele de contact ale persoanei imputernicite sa reprezinte societatea in relatia cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor;
d) numarul de cazuri aflate in curs de derulare care au la baza contracte de credit garantate cu bunuri imobile.
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, va tine evidenta societatilor de recuperare a creantelor rezultate din credite garantate cu bunuri imobile .
Dacă nu respectă prevederile legii firmele de recuperare nu vor mai putea să își desfășoare activitatea , au însă un termen de 180 de zile de la publicarea prezentei legi , pentru a se conforma noilor cerințe.

M.B.I.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare