Ambasadorul Federației Ruse: Este nevoie de discuții despre ”metode practice, protocoale de interacţiune la nivel militar” pentru că manevrele din vecinătatea graniţelor noastre sunt văzute de noi ca provocatoare

Valery Kuzmin

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, a declarat joi că este nevoie de discuţii despre ‘metode practice, protocoale de interacţiune la nivel militar’, pentru că ţara sa consideră manevrele militare de la graniţă ca fiind ‘provocatoare’ şi apreciază că acestea ‘pun în pericol’ situaţia de securitate de la Marea Neagră.

Ambasadorul a vorbit de nevoia de discuţii despre ‘metode practice, protocoale de interacţiune la nivel militar’.

Diplomatul afirmând că nu a fost invitat să vadă baza militară de la Deveselu.

‘Nu am vizitat niciodată Deveselu. Nu am fost invitaţi. În mandatul meu relativ lung aici am auzit de la colegi că au fost invitaţi (…) să viziteze Deveselu. Noi nu am fost invitaţi’, a mai spus Valery Kuzmin, conform pressonline.ro

‘Manevrele din vecinătatea graniţelor noastre, cu participarea unor ţări occidentale importante, la sute, mii şi uneori la câteva zeci de mile de Marea Neagră, sunt văzute de noi ca provocatoare, că pun în pericol stabilitatea şi situaţia de securitate din Marea Neagră’, a arătat ambasadorul, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute online.

Acesta a vorbit şi despre exerciţiul militar Defender Europe 21, care s-a desfăşurat inclusiv pe teritoriul României, şi a apreciat că acesta ‘a fost împărţit într-o serie de exerciţii şi manevre mai mici, pentru a deveni invizibil pentru OSCE’.

Totodată, Kuzmin a menţionat şi prezenţa militară prin rotaţie a forţelor NATO, în apropiere de Rusia.

‘Vorbesc de prezenţa prin rotaţie, divizii ale unor ţări care sunt la mii de mile de graniţa cu Rusia, se rotesc, dar sunt permanent prezente în proximitatea graniţelor ruse. Ce contează pentru noi dacă este o prezenţă prin rotaţie sau nu? Sunt constant prezente la graniţele noastre şi fac exerciţii, fără să ascundă acest lucru, fac exerciţii de atac împotriva Rusiei. Toate contra-măsurile noastre, în special măsurile noastre militare, exerciţiile au loc pe teritoriul nostru naţional, cu puţine excepţii, când facem exerciţii comune cu forţele belaruse’, a spus Kuzmin.

Ambasadorul Federeției Ruse la București a afirmat că aceste activităţi sunt ‘provocatoare’.

‘Vedem că una din marile dureri de cap ale Uniunii Europene este mobilitatea militară, anume adaptarea infrastructurii din ţările europene pentru ca forţele NATO să ajungă mai repede la graniţele Rusiei. Suntem încurajaţi de asemenea activităţi şi obiective declarate în mod deschis. (…)Vedem toate aceste activităţi ca fiind provocatoare, destabilizatoare pentru situaţia strategică militară din Europa’, a punctat ambasadorul Valery Kuzmin.

Sursa: pressonline.ro