marți, iunie 28, 2022

Analistul Bogdan Chirieac: România, în pierdere pe politica externă; statele europene s-au pus deoparte, la noi nu are cine

Analistul politic Bogdan Chirieac avertizează asupra lipsei de acţiuni pe politică externă a României, motiv pentru care suntem în pierdere faţă de alte ţări europene, scrie dcnews.ro.

„România e singura ţară care nu are absolut nicio negociere pentru noi, pentru români”, a spus Victor Ponta pentru România TV.

Bogdan Chirieac a reacţionat şi a analizat şi suplimentarea trupelor NATO în România, măsură despre care fostul premier a spus că va duce la creşterea facturilor pentru români, relaţiile cu Federaţia Rusă fiind stricate. „Dl Putin şi Rusia nu au de ce să ne ocupe, suntem cei mai buni clienţi ai lor, plătim cel mai mare preţ. De ce să ne ocupe? Ne-a prins cu pantalonii în vine. În ultimii 7 ani, am avut 8 premieri, ne-am ocupat doar să schimbăm guverne şi coaliţii. Au intrat unii şi au ieşit alţii. Nimeni nu s-a ocupat de ce ştia de multe luni. Partea mai gravă este economia!”, a punctat Ponta.

„Nu tancurile ne strică relaţia cu Rusia. Noi nu avem nicio relaţie cu Rusia, sunt îngheţate. Altfel, analiza fostului premier e corectă. În timp ce statele europene s-au pus deoparte, iar politica externă e una, interesul naţional e alta, şi nu au abandonat valorile europene, la noi lipseşte politica externă. Nu are cine! Inclusiv participarea preşedintelui Iohannis la discuţiile de azi cu Joe Biden se face alături de preşedintele Poloniei”, a precizat Bogdan Chirieac la România TV.

„Acum, când vorbim, nu avem relaţii cu Rusia, sunt de-a dreptul duşmănoase relaţiile. Şi ele se răsfrâng în zona economică. În plus, România trebuia să îşi scoată singură gazul pe care îl are. Trebuia să fim independenţi faţă de gazul rusesc şi chiar să dăm şi la export. Dar toate guvernele au privatizat anapoda, nu au făcut investiţii, iar lucrurile astea se răzbună. Noroc că poporul înţelege şi nu e nimeni nemulţumit de facturile la energie”, a încheiat, ironic, Bogdan Chirieac.

În urmă cu câteva zile, Bogdan Chirieac a vorbit despre protestele împotriva restricțiilor COVID-19 și vaccinării obligatorii, sub denumirea de Convoiul Libertății, și posibilitatea ca oamenii să iasă în stradă și în România, potrivit dcnews.ro.

Întrebat dacă este justificat să se iasă în stradă şi în România, analistul politic Bogdan Chirieac a spus: „Dacă nu era Dragnea la puşcărie, da, era normal să se iasă în stradă. S-a ieşit, în România, că nu mai puteau cu Dragnea, că nu era la puşcărie. Ai proteste de nivelul ăsta? În România, ţi-au explodat facturile la energie. Nu a ieşit nimeni în stradă. Oraşe întregi au fost lăsate îngheţate în toiul iernii, inclusiv Bucureştiul. Nu a ieşit nimeni. Un sector întreg, mândria României – Sectorul 1 – a fost transformat într-o groapă de gunoi fetidă, plină de şobolani, de către primarul Armand. Nu a ieşit nimeni în stradă. Apostolii anticorupţiei – este absolut necesară lupta împotriva corupţiei – nu au spus nimic atunci când s-au fraudat alegerile de la Sectorul 1. Am văzut toţi la televizor. După un an şi jumătate, Parchetul nu are o anchetă reală în această privinţă. Atunci, unde să se iasă în stradă? Cum să se iasă în stradă? Mai mult, pun o întrebare vinovată, e adevărat, dar este întrebare, deși, pe vremea mea, când am învăţat jurnalism la Reuters, în 1991 prima dată, se spunea că întrebarea supărare nu are. Dacă în România se face un convoi al libertăţii, ce faceţi? Daţi jos Guvernul? Că Justin Trudeau, care este standardul, unul din drapelele de luptă ale neo-marxismului mondial, a fugit şi s-a ascuns într-o locaţie secretă. Premierul Canadei, una dintre cele mai democratice ţări ale lumii! Justin Trudeau se ascunde? Alo! Domnule, ăia sunt alegătorii tăi, cum te ascunzi acum? În România, dacă vine convoiul libertăţii, pe cine daţi jos? Pe Ciucă al nostru? Întreb şi eu. Bun, îl daţi jos, la un moment dat. Pe cine puneţi în locul lui? Pe Drulă cu ranga? Îl pui pe domnul George Simion, acum? Are, totuşi, 10% în Parlament. Cum faceţi? România nu are alternativă. Odată ce PSD a intrat la guvernare, nu ai alternativă în partea cealaltă. Dacă era PNL-ul singur, era alternativa PSD-ul. Dacă era PSD-ul singur, era alternativă PNL-ul. România, şi din punctul acesta de vedere, are o problemă foarte mare”, a spus analistul politic Bogdan Chirieac, în emisiunea ”Sinteza Zilei”, de la Antena 3.

Fenomenul „Freedom Convoy” a luat amploare și în Europa. Asemeni colegilor din Canada, șoferii de camioane din Europa alcătuiesc un convoi uriaș de camioane și TIR-uri pentru a mărșălui prin Europa împotriva restricţiilor impuse în pandemie şi a certificatului verde.

Potrivit presei internaţionale, în Europa „Convoiul Libertăţii” se formează în Finlanda și va traversa mai multe țări europene, inclusiv Olanda, Belgia sau Franța, urmând ca destinația să fie Bruxelles, capitala Uniunii Europene. În acelaşi timp, spre Bruxelles se vor îndrepta camionagii din Italia, Spania, Germania, Portugalia.
Convoiul este programat să ajungă în Bruxelles în perioada 12-14 februarie și este de așteptat ca traficul să fie paralizat în capitala Belgiei.
Astfel de mişcări de protest, după exemplul Canadei, au început şi în Australia, Noua Zeelandă, SUA.
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner