joi, august 11, 2022

Andrei Caramitru, despre democraţia occidentală: Politicenii actuali habar nu mai au cum funcționează societatea, care sunt problemele reale ale oamenilor, sunt o bulă bizară cu propriile interese

Andrei Caramitru scrie, pe Facebook, că democraţia occidentală a intrat în declin din cauza politicenilor actuali care „habar nu mai au cum funcționează societatea, care sunt problemele reale ale oamenilor, sunt o bulă bizară cu propriile interese”.

„Declinul democrației din vest

Democrația aia ca la carte spune 2 lucruri :

– cetățenii decid legile cetății (da pun politicieni sa facă asta dar ii pot da jos la alegeri dacă nu își respecta mandatul)

– toti cetățenii au acelasi drepturi, nu poate decide majoritatea ca unii dintre cetățeni sa aiba mai multe drepturi decât ceilalți. Cu o singura excepție – in caz de încălcare a legii (care e egala pentru toti), atunci drepturile tale sunt reduse (intri la pușcărie etc).

In sistemul vestic, exista 3 probleme fundamentale care au apărut in timp si care distorsionează democrația. De aici vin frustrările oamenilor, apariția populiștilor si extremiștilor (care distrug si mai mult la final democrația):

– 1) politicenii au devenit “profesioniști”. Numai politica fac de tineri pana ies la pensie. Ori asta nu e normal – așa cum a fost gândită democrația, politicienii erau reprezentanti din popor care reprezentau temporar pe ceilalți. Cei de dreapta erau avocati sau patroni sau doctori de exemplu. Cei de stânga erau muncitori care ajunseseră șefi de sindicat. Politicenii actuali habar nu mai au cum funcționează societatea, care sunt problemele reale ale oamenilor, sunt o bulă bizară cu propriile interese.

– 2) birocratii din instituțiile de stat au devenit prea puternici. Nu pot fi dați afara, controleaza dosare si tot, sunt o castă care lucrează doar in interes propriu (putere, bani). Chiar dacă vine un politician bun, astia îl pot ușor bloca, desi imensa majoritate a cetățenilor au votat ceva si ministrul sau prim ministrul vrea sa sa rezolve problema pentru care a fost votat. Nu mai conteaza nimic din toate astea. E dezastruos

– 3) exista instituții super puternice unde nu exista nici un control – nici al cetățenilor nici al reprezentantilor lor. Bancile centrale, curțile constitutionale si serviciile secrete (in unele țări). Au fost facute așa ca sa prevină doamne ferește sa vina vreun politician nebun sau sa nu voteze cetățenii chestii aberante care sa arunce economia in aer sau drepturile cetatenesti. Însă – evident – asta înseamnă ca cei câțiva care controlează instituțiile astea pot sa o ia pe arătura, sa fie capturati de grupuri de interese sau puteri straine, si sa arunce totul in aer. Fără ca – democratic – cineva sa poata sa facă ceva. Si asta acum se întâmpla peste tot, pentru ca e cel mai simplu mod de a arunca un stat in aer.

Ce poate fi făcut ??? Cred ca singura soluție este sa se meargă pe referendum-uri cetățenești. ce decide majoritatea oamenilor aia rămâne, cu toate riscurile (Brexit de exemplu – e ok cât timp asta au vrut oamenii; sa faci referendum ca nu au voie femeile sa avorteze sau lgbt sa se căsătorească nu e ok pentru ca e despre o sub-categorie de cetățeni nu despre toți).

. Si fără blocaj de la politiceni, curți constituționale sau alte “instituții”. Singura limită este sa nu fie referendumuri care sa impună ceva cuiva care e o sub-categorie sau minoritate. Restul orice, cât timp e aplicabil LA TOATĂ LUMEA la fel.

Ma rog e utopic ce scriu aici. Situația e cam proastă de fapt. Ce sa facem…”, spune Caramitru Jr.

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner