luni, octombrie 2, 2023

Andrei Caramitru: Intrăm într-o prăbuşire lentă care nu se poate opri decât printr-o criză foarte mare

Andrei Caramitru, fost consilier al lui Dan Barna, a făcut o scurtă analiză economică, pe Facebook, opinând că ţara va intra într-o prăbuşire lentă ce se va termina cu o criză de proporţii.

„Eu spun de ceva timp, cred că de 2 ani, înainte de covid, că vor creşte taxele şi că e inevitabil. Deci pregătiți-va! Eu cred ca va fi asa:

– taxa in plus pe multinaționale cu profituri mari. Asta va lovi in special bancile si firmele din energie (dacă taxa e pe profit). Efectul – creditare si preț la energie mai scumpe (nu e extrem de grav la nivel sistemic oricât se vor oftica acționarii). Dacă vin cu nebunia Dragnea cu taxa pe venit – atunci e Rau pentru toată lumea – că va exploda inflatia la tot inclusiv la mâncare. Dacă ar fi deștepți – ar creste taxele pe dividende ca sa încurajeze firmele sa țină banii aici si sa ii reinvestească
– scăzut pragul la micro. Asta e normal si bine
– crescut taxele pe proprietati (e inevitabil asta – taxele astea sunt cele mai mici din Europa). Dacă limitează la locuințele mari / de lux, atunci nici măcar nu exista mare impact negativ pe pib (ca banii aia ar fi fost sau economisiti sau cheltuiți pe Louis vuittoane si petreceri pe coasta de Azur).
Mai e ceva care se va intampla. Aia e partea si mai nasoală. Subventiile la energie pentru consumatorii rezidențiali vor scădea (nu mai sunt bani si prețurile cresc enorm), deci vom avea un puseu serios de inflație acolo si de scădere a puterii de cumparare. Aici va fi un efect serios in lanț – mai putini bani, mai putin consum, scade PIB-ul deci. Dacă decid sa compenseze (si e probabil asta ca le va fi frica si PSD-ul adora pomenile) – atunci nu vor mai fi bani pentru nimic pe infrastructura.
Eu nu mai văd cum – in mod rațional – luând ce scrie mai sus si combinând cu pomenile clasice ale PSD – sa nu avem inflație serioasa, risc de recesiune, creștere sub potențial a PIB si blocarea infrastructurii. Problema e ca ne vom chinui insa – nefiind reforme si aruncând cu pomeni – intram intr-o prabusire lenta care nu se poate opri decât printr-o criza si cădere foarte mare. Veți vedea. Problema e ca matematica (la fel cum e si cu pandemia) nu raspunde la comenzi politice si la țipete si urlete. 1+1=2, oricât vor ei sa dea 3 sau 4…”, a scris Caramitru Jr.
spot_img
Campanii publicitare
    sales banner