Anunţ IMPORTANT de la Guvern: Au fost aprobate primele 116 proiecte finaţate prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii

Guvern
Guvern

Primele 116 proiecte finanţate prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii au fost aprobate a anunţat marţi premierul Viorica Dăncilă.

  • Aşa cum ne-am angajat, continuăm susţinerea investiţiilor pentru comunităţile locale. Primele 116 proiecte finanţate prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii au fost aprobate astăzi; este vorba de lucrări de infrastructură, drumuri locale, modernizări şi reabilitare străzi, şcoli şi grădiniţe, dar şi spitale, construcţia de reţea de distribuţie şi alimentare cu gaze naturale sau reţea de canalizare.

Toate proiectele aprobate au documentaţia completă. În perioada următoare se vor semna contracte de finanţare pentru aceste proiecte, astfel încât din luna octombrie să înceapă implementarea lor”, a precizat premierul.

Valoarea celor 116 proiecte de investiţii ce se vor derula în toate regiunile ţării este aproximativ de două miliarde de lei, acesta fiiind un prim pachet de proiecte finanţate din Fondul de Dezvoltare şi Investiţii. A arîtat şefa guvernului.

dancilaVom continua analiza pentru a fi aprobate şi alte proiecte până la nivelul plafonului de contractare de 10 miliarde de lei pentru acest an. Venim în sprijinul comunităţilor locale care au nevoie de fonduri guvernamentale pentru refacerea infrastructurii afectate de calamităţile naturale. În şedinţa de astăzi vom aloca autorităţilor locale din 27 de judeţe peste 164 de milioane de lei din Fondul de Intervenţie la dispoziţia Guvernului. Aceşti bani vor finanţa lucrări de refacere şi reabilitare a infrastructurii hidrotehnice, terasamente şi maluri de apărare, drumuri judeţene şi comunale, poduri şi podeţe afectate de inundaţii şi alunecări de teren. Fondurile sunt alocate pe baza solicitărilor şi evaluărilor făcute de autorităţile locale, Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă şi prefecturile din judeţele afectate”, a spus Viorica Dăncilă.

Un alt anunţ de la guvern vizează faptul că pe Autostrada Sibiu-Piteşti, secţiunea 1, Sibiu – Boiţa, a fost emisă decizia de expropriere a imobilelor şi au fost asigurate sumele pentru plata despăgubirilor către proprietari.

Autostradă

Pentru secţiunea 3, Cornetu – Tigveni, estimăm că la sfârşitul acestei luni va fi gata documentaţia de atribuire a contractului. De asemenea, la sfârşitul lunii august, au fost depuse 10 oferte pentru atribuirea contractului de proiectare şi execuţie a tronsonului Tigveni – Curtea de Argeş. Pentru un alt proiect important, Autostrada de Centură Bucureşti Sud, avem în prezent contractare pe toate tronsoanele. (…) Săptămâna următoare se va putea emite ordinul de începere a lucrărilor. Progrese importante s-au făcut şi pe drumul expres Craiova – Piteşti, au fost emise autorizaţiile de construire pentru tronsoanele 1 şi 2, iar pentru tronsonul 2 deja a fost stabilită data începerii lucrărilor pentru 24 septembrie”, a spus premierul.

În ceea ce priveşte autostrada Ploieşti – Braşov, a amintit Viorica Dăncilă, la finalul lunii trecute a fost modificat cadrul legal pentru includerea proiectelor de investiţii în domeniul obiectivelor de interes strategic naţional.

În prezent este pe circuitul de avizare legislaţia secundară, prin aplicarea căreia putem finanţa de la bugetul de stat aceste proiecte. Sunt veşti bune şi în ceea ce priveşte realizarea podului rutier peste Dunăre, la Brăila, care a primit decizie favorabilă de finanţare din fonduri europene. Pentru această investiţie importantă au fost stabilite costuri eligibile totale de peste 427 milioane de euro prin Programul Operaţional Infrastructură Mare. S-au făcut paşi importanţi în ceea ce priveşte proiectul de investiţii Clinica ‘Dr. Grozovici’, de a cărui realizare în parteneriat public-privat sunt interesaţi trei investitori. Ofertele au fost deschise luna trecută şi în zilele următoare vor fi anunţaţi ofertanţii admişi. (…) Luăm astăzi încă o măsură pentru sprijinirea agricultorilor români aflaţi constant în atenţia Guvernului, având în vedere şi contribuţia importantă adusă de acest sector la creşterea economiei. Astfel acordăm un ajutor financiar în limita a 37 milioane lei pentru apicultorii afectaţi de fenomene hidrometeorologice nefavorabile din perioada martie-mai 2019. Banii sunt prevăzuţi în bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, iar apicultorii au timp până la sfârşitul lunii octombrie să depună actele necesare obţinerii sprijinului guvernamental”, a mai anunţat şefa executivului.