miercuri, decembrie 6, 2023

Arabia Saudită şi UNESCO, program comun privind cultura şi tehnologiile digitale

În cadrul celei de-a 45-a sesiuni extinse a Comitetului Patrimoniului Mondial al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), care a avut loc în această săptămână la Riad, Arabia Saudită şi UNESCO au organizat un eveniment paralel privind iniţiativa „Dive into Heritage”, un proiect revoluţionar ce va utiliza tehnologiile digitale pentru a explora şi conserva siturile din patrimoniul mondial UNESCO şi patrimoniul imaterial aferent acestora, conform unui comunicat de presă şi site-ului UNESCO.

Dive into Heritage a fost posibil datorită sprijinului acordat de Ministerul Culturii din Regatul Arabiei Saudite, iar echipa a dezvoltat o platformă online care va crea modalităţi unice de a experimenta în mod digital patrimoniul mondial. Platforma exploatează puterea tehnologiei digitale, cum ar fi modelele 3D, realitatea virtuală (VR), realitatea augmentată (AR), hărţile interactive şi relatări geolocalizate pentru a recrea o experienţă de vizionare digitală cu adevărat exactă şi imersivă.

„Fondul fiduciar al Regatului Arabiei Saudite pentru cultură la UNESCO” a fost înfiinţat în 2019, în urma unui angajament de 25 de milioane de dolari din partea guvernului pentru a finanţa proiecte UNESCO în sprijinul strategiei şi acţiunilor de conservare a patrimoniului. Faza I (2022-2024) a iniţiativei „Dive into Heritage” va consta în dezvoltarea unei platforme care va permite oamenilor să descopere în mod digital siturile din patrimoniul mondial din regiunea statelor arabe. O lansare publică completă a platformei este planificată până la sfârşitul fazei I, în 2024, când şi alte regiuni vor beneficia de programul Dive into Heritage.

Directorul general adjunct pentru cultură la UNESCO, Ernesto Ottone, a subliniat în cuvântul său de deschidere că „odată cu Dive into Heritage, intrăm într-o nouă eră digitală pentru explorarea şi conservarea patrimoniului mondial”.

Potenţialele utilizări infinite ale inteligenţei artificiale ne vor permite să transformăm modul în care oamenii pot experimenta patrimoniul. Un proiect inovator precum Dive into Heritage demonstrează diferitele utilizări ale inteligenţei artificiale, aducând la viaţă siturile de patrimoniu, cum nu s-a mai întâmplat până acum.

Evenimentul a inclus o masă rotundă în cadrul căreia câţiva dintre principalii participanţi la proiect au discutat despre modul în care tehnologia poate contribui la interpretarea şi conservarea patrimoniului folosind tehnici de povestire digitală.

De asemenea, au fost prezente unele dintre primele rezultate ale acestui proiect inovator. Au fost afişate animaţii video ale unor modele 3D de înaltă rezoluţie ale siturilor din patrimoniul mondial, pe lângă replici imprimate 3D care au invitat utilizatorii să privească mai îndeaproape procesul de digitalizare necesar pentru a construi platforma Dive into Heritage.

Regatul Arabiei Saudite găzduieşte cea de-a 45-a sesiune extinsă a Comitetului Patrimoniului Mondial al UNESCO. Sesiunea are loc la Riad în perioada 10-25 septembrie 2023 şi subliniază angajamentul Regatului de a sprijini eforturile globale de conservare şi protecţie a patrimoniului, în conformitate cu obiectivele UNESCO.

sursa – AGERPRES

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner