AUR: Elevii români din Ucraina, condamnaţi la dispariţie de coaliţia de guvernare de la Bucureşti

AUR condamnă desfiinţarea de către actuala guvernare a programului de burse pentru elevii români din Ucraina. Programul multianual de burse identitare acordate acestora începând cu anul 2018 reprezintă un proiect strategic şi contribuia semnificativ la creşterea numărului de etnici români care doreau să îşi înscrie copiii în unităţile de învăţământ cu predare în limba română în statul vecin, spune partidul, într-un comunicat.

AUR aminteşte că, în situaţia-limită în care a ajuns comunitatea românească din Ucraina, ameninţată cu dispariţia, statul român şi-a asumat un program de burse identitare ca pe o intervenţie minimală cu rolul de a menţine elevii români în clasele cu predarea în limba română, în contextul în care, în prezent, circa 61% dintre copiii români din Ucraina sunt educaţi şi instruiţi în limbile ucraineană şi rusă, statul ucrainean stimulând, prin diverse mijloace, abandonarea educaţiei în limba română în favoarea celei în limba ucraineană.

„Coaliţia majoritară le-a întors spatele în Parlament, fără drept de apel, nu doar elevilor români care studiază în limba română în şcolile din Ucraina, ci şi catedrelor de limbă română din Universităţile Cernăuţi, Ujgorod şi Ismail. Vom face presiune publică continuă asupra oricărei formule de guvern să reia imediat programul de burse acordate elevilor români lăsaţi pradă politicilor de etnocid ale statului ucrainean. Totodată, cerem extinderea imediată a acestui tip minimal de intervenţie în toate comunităţile istorice româneşti”, a declarat deputatul George Simion, copreşedinte AUR.

„Avem români şi în afara graniţelor actuale ale ţării, dar guvernarea se preface că această realitate nu există. Avem o obligaţie constituţională: să sprijinim românii din comunităţile istorice. Refuzul de a acorda burse elevilor români din Ucraina este o palmă pe care coaliţia antinaţională de la Bucureşti o dă tuturor celor peste 500.000 de români din ţara vecină. Nu uităm că Programul de guvernare, aprobat de Parlamentul României, prevede consolidarea şi extinderea politicii de acordare a burselor pentru etnicii români din afara graniţelor. Acesta a fost încălcat flagrant prin decizia ticăloasă luată astăzi fără cea mai mică ezitare”, a precizat senatorul Claudiu Târziu, copreşedinte AUR.