China, schimbările climatice, competiţia strategică în Pacific şi proiectul submarinelor nucleare AUKUS vor fi în centrul discuţiilor din această săptămâna dintre miniştrii de Externe şi ai Apărării din Australia şi Statele Unite, informează Reuters, conform Agerpres.
Ministrul de Externe Penny Wong şi ministrul Apărării Richard Marles au avut întâlnit luni la Washington, cu o zi înaintea discuţiilor anuale AUSMIN de la Annapolis (Marylands), Marles subliniind rolul în expansiune al unei forţe de rotaţie a marinei americane în nordul Australiei şi cooperarea în domeniul industriei de apărare.
„Vedem că poziţia forţelor americane în Australia creşte într-adevăr semnificativ, AUKUS face parte din aceasta, dar nu este singura parte a acesteia”, a spus Marles în discuţiile cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, potrivit unui comunicat.
În cadrul programului AUKUS, SUA vor vinde trei submarine cu propulsie nucleară Australiei în următorii zece ani. În perspectiva alegerilor care vor avea loc în SUA în noiembrie, Wong a declarat la Washington că există sprijin politic bipartizan pentru program.
Ambasadoarea SUA în Australia, Caroline Kennedy, a declarat pentru ABC Television că vor fi discutate China şi schimbările climatice – o prioritate pentru insulele din Pacific, unde SUA şi Australia concurează cu Beijingul pentru legături de securitate.”În mod evident, China fiind un partener comercial atât de important, cât şi un concurent pentru noi doi, acesta este, evident, unul din subiectele principale”, a spus ea.”Vorbim, de asemenea, despre ceea ce putem face împreună pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentru a ajuta insulele din Pacific să construiască infrastructură critică pentru a le conecta”, a adăugat ambasadoarea americană.
Ca parte a cooperării pe aspecte ce ţin de mediu şi de resurse, Australia va cheltui 200 de milioane de dolari australieni (130,02 milioane de dolari) pentru a-şi moderniza instalaţiile staţiei terestre din deşertul aflat în centrul ţării pentru a procesa datele de la satelitul Landsat Next al NASA. Landsat Next este un program de observare a Pământului despre care agenţia spaţială americană spune că va furniza avertismente timpurii cu privire la declanşarea incendiilor sau la topirea gheţii. Programul urmează să înceapă în 2030.
Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că datele satelitului vor fi folosite şi pentru a viza explorarea resurselor din Australia deoarece cele două naţiuni dezvoltă un lanţ de aprovizionare pentru minerale critice. SUA şi aliaţii săi urmăresc să reducă dominaţia Chinei pe piaţa pământurilor rare şi a mineralelor esenţiale utilizate la vehiculele electrice şi în tehnologia de apărare.
sursa – AGERPRES