Avertisment dat de specialiști! Energia va fi din ce în ce mai scumpă

Energia în general va continua să devină un produs din ce în ce mai scump şi asta deoarece trebuie să începem să ne asumăm utilizarea ei nesustenabilă din ultimii 50-60 de ani, a afirmat Corneliu Bodea, preşedintele Centrului Român al Energiei (CRE) şi CEO al Adrem, în cadrul proiectului „Noi tehnologii în energie”, derulat de AGERPRES.

„La momentul la care scriu aceste rânduri, pe piaţa de energie din România se înregistrează recorduri ale preţului spot la energie electrică pe fondul unui consum crescut, datorat zilelor caniculare şi unei deconectări neprogramate a Unităţii 2 de la Cernavodă (energia cu livrare vineri pe piaţa spot – n.r.). Desigur că, în funcţionarea unui sistem energetic, există momente deosebite care pot genera un impact de termen redus sau mediu asupra pieţei de energie. În general, preocuparea principală este de natură tehnică şi prioritatea oricărui sistem energetic este aceea a asigura continuitatea în alimentare. Modelarea funcţionării în momente speciale este făcută cu dedicare de către specialişti care lucrează neştiut şi non-stop”, susţine Bodea.

În spatele ţesăturii de tehnică şi organizare care gestionează starea sistemului, se găsesc piaţa de energie, consumatorii şi nevoile lor, spune el.

Oficialul a constatat că în ultimii ani că aici, de multe ori, lucrurile nu funcţionează cu aceeaşi precizie cu care funcţionează componenta tehnică. Sunt deja bine-cunoscute situaţii de furnizori de energie care au adoptat poziţii nu suficient de precaute faţă de riscurile ce se pot concretiza.