Avocatul poporului sesizează CCR în legătură cu dispoziţiile legale privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională a României cu excepţia de neconstituţionalitate referitoare la prevederile art. 26 alin. (11) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările şi completările ulterioare, care sunt discriminatorii pentru copiii ce suferă de o boală gravă şi care au împlinit 16 ani.

Avocatul Poporului apreciază că dispoziţiile sus-menţionate sunt neconstituţionale prin raportare la prevederile art. 16 din Constituţia României, întrucât îi discriminează pe copiii, care au împlinit 16 ani şi care suferă de o boală gravă, faţă de copiii care nu au împlinit 16 ani şi suferă de o boală gravă, a informat un comunicat al instituţiei.

Astfel, potrivit sursei citate, acordarea concediului medical şi indemnizaţiei doar asiguratului al cărui copil are vârsta până în 16 ani echivalează cu o aplicare rigidă a principiului egalităţii în drepturi a cetăţenilor între categorii de persoane, respectiv copiii cu vârsta până  la 16 ani şi copiii care au împlinit vârsta de 16 ani.

„Or, şi într-un caz şi în celălalt (minori cu afecţiuni grave) legiuitorul trebuie să acorde minorilor cu afecţiuni grave, indiferent de vârsta pe care aceştia o au în cursul minorităţii, aceleaşi drepturi la ocrotire şi protecţie”, adaugă comunicatul.

Avocatul Poporului observă că ceea ce primează este calitatea de minor a persoanei care are absolută nevoie de un părinte pentru perioada în care se luptă cu o boală gravă, criteriul de vârstă fiind unul secundar, care nu poate prevala în raport cu obligaţia de ocrotire şi protecţie pe care statul este dator să o asigure minorilor în temeiul art. 49 din Constituţie.

curtea constitutionala În considerarea acestui articol, în componenta sa referitoare la minori, legiuitorul are obligaţia constituţională de a reglementa un regim special de protecţie şi asistenţă a minorilor şi tinerilor. Or, reglementând aceste aspecte, Avocatul Poporului observă că se creează o discriminare pe criteriu de vârstă a minorilor care se luptă cu o boală gravă în condiţiile în care art. 49 din Constituţie nu prevede şi nu permite nicio altă condiţie în afara aceleia ca aceştia să fie minori.

Această consacrare a dreptului minorului la ocrotire specială, sub forma ocrotirii părintelui, fără nicio discriminare, corespunde principiilor generale care stau la baza statului roman, prevăzute în Constituţie şi prevederilor privind ocrotirea copiilor cuprinse în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, în Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale şi în alte pacte şi tratate la care România este parte.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare