Bihor: Controale mixte privind modul în care orădenii colectează selectiv deşeurile

Primăria Municipiului Oradea a anunţat miercuri că va continua campania de verificare a modului în care persoanele fizice şi cele juridice colectează selectiv deşeurile reciclabile şi biodegradabile.

Potrivit unui comunicat, în perioada 22 – 26 noiembrie s-au efectuat verificări la case pe 25 de străzi, precum şi la 50 asociaţii de proprietari. Controalele au fost efectuate de către patrule mixte compuse din reprezentanţi ai Primăriei Oradea, ai firmei de salubritate S.C. RER Vest S.A şi S.C. Eco Bihor S.A., cu sprijinul Poliţiei Locale Oradea.

La categoria deşeu reciclabil, din 330 de utilizatori verificaţi, la 20 s-au constatat deşeuri neconforme, respectiv deşeul reciclabil a fost contaminat cu resturi de mâncare, deşeuri vegetale, măşti, textile.

La categoria deşeu biodegradabil, din 189 de utilizatori verificaţi, la 53 s-au constatat deşeuri neconforme, respectiv contaminate cu alte fracţii de cele mai multe ori cu sticle şi recipienţi din plastic şi aluminiu, tampoane, măşti, textile, pungi şi ambalaje din hârtie/carton, mucuri de ţigară etc.

Echipa de control a aplicat pe recipienţii al căror conţinut a fost contaminat cu alte fracţii un autocolant cu menţiunea ‘Deşeu neconform’, iar conţinutul recipientului a fost încadrat automat ca deşeu rezidual, acesta nefiind golit de către operator. A fost lăsat pe amplasament urmând să fie colectat la o dată ulterioară conform graficului de colectare a deşeurilor reziduale, aplicându-se tariful aferent acestui tip de deşeu.

În urma controalelor efectuate, Poliţia Locală a aplicat un număr de 31 avertismente persoanelor fizice şi 20 asociaţiilor de proprietari, urmând ca la următoarea verificare, neconformităţile constatate să fie sancţionate cu amendă.

Comparativ cu cea de-a patra săptămână de verificări, când procentul de precolectare corectă a deşeurilor reciclabile a fost de 96,27%, în cea de-a patra săptămână s-a înregistrat o uşoară scădere a acestuia la 93,94%

În cazul deşeului biodegradabil, procentul a crescut de la 65% în a cea de-a patra săptămână, la 71,96 % în săptămâna a cincea.

‘Întrucât pe fracţia de deşeu reciclabil precolectat în saci galbeni de către utilizatorii serviciului de salubrizare menajeră din curţile comune, Primăria Oradea a constatat că nu se pot identifica generatorii deşeurilor contaminate, pentru a evita pe viitor sancţionarea contravenţională a tuturor coproprietarilor de imobil, utilizatorii serviciului de salubrizare sunt rugaţi să menţioneze pe sac (cu un marker sau pix) numărul apartamentului unde a fost generat deşeul’, se arată în comunicat.

Ca urmare, s-a solicitat operatorului de salubritate să analizeze această disfuncţionalitate în prestarea acestui serviciu de colectare a deşeului reciclabil în saci.

De asemenea, orădenii au fost informaţi, din nou, asupra regulilor colectării separate, fiind împărţite şi materiale informative în acest sens.

Primăria Oradea a atras atenţia locuitorilor asupra faptului că toate categoriile de utilizatori ai serviciului de salubrizare (persoane fizice, asociaţii de locatari, agenţi economici, instituţii publice) au obligaţia legală de precolectare separată a deşeurilor pe care le-au generat în propria gospodărie sau ca urmare a activităţilor lucrative pe care le desfăşoară, în recipientele distinct inscripţionate asigurate de operatorul serviciului.

Ghidul de colectare distribuit de firma de salubritate poate fi consultat şi în format electronic accesând link-ul https://rervest.ro/utile/ghid-de-colectare/.

Sursa: PRESSONLINE

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare