Bihor: Un mic muzeu în aer liber, cu elemente Art Nouveau recuperate, la Universitatea Oradea

Campusul Universităţii din Oradea a găzduit, joi, în debutul seriei de activităţi dedicate Zilei Mondiale ‘Art Nouveau’, prezentarea proiectului de amenajare a unui muzeu în aer liber, spaţiu urban dedicat arhitecţilor Vágó József şi Vágó László.

Acest ansamblu urban cuprinde elemente arhitecturale reprezentative pentru stilul Art Nouveau, recuperate de pe diverse amplasamente din oraş, ce urmează să fie restaurate. Pentru început este vorba de o coloană şi câteva fragmente dintr-un parapet, care au făcut parte din ansamblul urban pus în operă de Vágó József şi Vágó László, la 1911, în centrul Oradiei, azi Piaţa Unirii.

‘Ideea ansamblului urban din campus s-a născut ca rod a colaborării continue pe care o avem cu Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor ‘Oradea Heritage’ şi deoarece clădirile Universităţii din Oradea sunt parte a circuitului internaţional al monumentelor Art Nouveau. Ansamblul a fost gândit ca un muzeu în aer liber şi ca un omagiu familiei de arhitecţi Vágó, cărora le datorăm copleşitoarea densitate de clădiri aparţinând acestui stil pe care le are Oradea’, a declarat decanul Facultăţii de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură a Universităţii, Marcela Florina Prada, coordonatoarea proiectului.

Ea a reamintit că ansamblul urban Universitatea din Oradea, fosta Şcoală de Jandarmi, este monument istoric de categoria A.

Reprezentanţii Universităţii din Oradea, Facultatea de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură, în parteneriat cu Primăria Municipiului şi cu fundaţia ‘Oradea Heritage’ au marcat începerea lucrărilor de amenajare a acestui ansamblu urban dedicat stilului Art Nouveau şi importanţilor săi exponenţi orădeni, fraţii Vágó József şi Vágó László.

Potrivit criticului de artă Ramona Novicov, profesor în cadrul Departamentului de Arhitectură, la început de secol XX, arhitectul Vágó József crea, la Oradea, clădiri şi elemente de arhitectură extrem de moderne, în ton cu avangarda vieneză, cum nu se făceau prea multe în Europa. De exemplu, balustradele concepute de el sunt caracterizate printr-o geometrie extrem de pură, ‘un design urban de o valoare excepţională, la scară europeană’.

Ramona Novicov a mai precizat că ansamblul urban dedicat stilului Art Nouveau din campusul universităţii orădene va fi completat cu câteva panouri explicative.

Vágó József (n. 23 decembrie 1877 – m.7 iunie 1947, Salies-de-Bearn, Franţa) s-a născut într-o familie cu nouă copii din Oradea. Părinţii au fost asimilaţi cetăţeni evrei şi, în cele din urmă, s-au mutat la Budapesta. Jozsef şi-a dorit de mic să devină arhitect, pasiune pe care i-a transmis-o şi fratelui său, Laszlo. Împreună au semnat proiectele a numeroase clădiri publice, imobile de locuinţe, palate, birouri, băi publice în Oradea, Budapesta şi alte oraşe.

O carte despre lucrările celor doi fraţi numită ‘Arhitecţii Vágó József şi Vágó László la Oradea’ a fost scrisă de consilierul superior de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, Mircea Paşca. El prezintă operele celor doi arhitecţi în Oradea, abordate în contextul mai larg al proiectelor acestora din Austro-Ungaria: Casa Lajos Weinberger, Casa Darvas, Palatul Moskovits şi fiii, Şcoala de Jandarmi (Universitatea din Oradea), alte lucrări şi proiecte. O atenţie aparte este acordată Şcolii de Jandarmi, ansamblu arhitectural ce adăposteşte, în prezent, o mare parte din funcţiunile Universităţii Oradea.

Sursa: PRESSONLINE

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare