Bihor: Violoncelistul Răzvan Suma şi dirijorul Ciprian Marinescu, la Filarmonica Oradea

Dirijorul Ciprian Marinescu şi violoncelistul Răzvan Suma vor fi protagoniştii concertului simfonic de joi al Filarmonicii orădene.

În program vor fi prezentate două lucrări valoroase: Concertul nr. 4 pentru violoncel şi orchestră în Re major de Joseph Haydn şi Simfonia a VIII-a în Sol major, op. 88 de Antonín Dvořák, la împlinirea a 180 de ani de la naşterea compozitorului.

Deşi sub semnul incertitudinii privind originea sa, Concertul nr. 4 de Joseph Haydn este considerat o capodoperă, o lucrare valoroasă din creaţia sa, care, făcând parte din seria concertelor pentru violoncel, este interpretată cu succes pe marile scene internaţionale.

‘Incertitudinea originii concertului provine din mai multe surse. Pe de-o parte, Haydn a compus un număr imens de lucrări, în cele trei decenii în care a lucrat la curtea nobiliară Eszterhazy şi, din această cauză, nu se cunoaşte dacă într-adevăr toate acestea au fost compuse de marele clasic. Pe de altă parte, o copie a concertului menţionat, aflată la Viena, îl nominalizează pe un anume Signore Costanzi (probabil Giovanni Battista Costanzi da Roma) ca fiind posibilul compozitor. Din punct de vedere muzical, anumite trăsături ale concertului, cum ar fi motivele sincopate folosite adesea şi tonalitatea minoră din mişcările lente îl trădează pe Haydn’, se arată în comunicatul filarmonicii.

Antonín Dvořák a compus Simfonia a VIII-a în semn de mulţumire pentru acceptarea sa la Academia Cehă de Ştiinţe, Literatură şi Arte, recunoştinţa sa îndreptându-se în mod deosebit către Împăratul Franz Joseph, care l-a susţinut şi încurajat.

Creată într-o notă de optimism, conţinând influenţe ale folclorului ceh, pe care compozitorul le-a iubit atât de mult, lucrarea a primit aprecierea publicului chiar de la premieră, atunci când la pupitru s-a aflat însuşi Antonín Dvořák.

Dirijor şi violonist deopotrivă, Ciprian Marinescu îşi desfăşoară cariera preponderent în Japonia, însă colaborează frecvent şi cu orchestrele europene. În prezent este dirijor, concert maestru şi solist al Hamonious Chamber Orchestra din Osaka şi profesor de vioară în rândul tinerelor talente japoneze.

Răzvan Suma este unul dintre cei mai valoroşi violoncelişti din România, fapt dovedit de multiplele distincţii obţinute pe parcursul carierei sale şi de apariţiile sale scenice încununate de succes. Este membru al cvartetului de violoncele Cellissimo, cu care a susţinut turnee în Europa şi Asia. În calitate de solist a concertat alături de orchestre renumite precum: Teatro Regio di Torino, Orchestra Filarmonicii din Sofia, Philharmonie der Nationen din Germania sau Orchestra Filarmonicii ‘George Enescu’.

Bilete s-au pus în vânzare la Agenţia Filarmonicii de Stat Oradea şi online la www.bilete.ro. Preţul acestora porneşte de la 10 lei, pentru elevii şi studenţii instituţiilor de muzică şi ajung până la 45 de lei pentru locurile de la categoria A.

Sursa: PRESSONLINE