joi, ianuarie 20, 2022

Bode: Guvernul a aprobat măsurile propuse de CNSU privind accesul la festivităţile de 1 Decembrie şi la alte evenimente

Guvernul a aprobat propunerile din Hotărârea CNSU nr.105/2021 privind condiţiile de participare la ceremoniile oficiale dedicate Zilei Naţionale şi pe cele referitoare la organizarea şi accesul la competiţii sportive, spectacole, concerte, festivaluri publice şi private sau alte evenimente culturale desfăşurate în aer liber, precum şi la cursuri, workshopuri, conferinţe, a anunţat, vineri, ministrul de Interne, Lucian Bode, scrie Agerpres.

„Guvernul României a adoptat, în şedinţa de astăzi, hotărârea de modificare a HG 1.183 din 8 noiembrie 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, începând cu data de 9 noiembrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, fiind preluate astfel propunerile făcute de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă prin Hotărârea nr.105 din 19 noiembrie 2021”, a declarat Bode într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

El a prezentat, în sinteză, principalele măsuri adoptate prin hotărârea de guvern, care preiau propunerile CNSU.

„Se permite organizarea ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Naţionale a României cu participarea, în zona oficială, delimitată de organizatori, a cel mult 400 de persoane în municipiul Bucureşti, iar în municipiile reşedinţă de judeţ, cu cel mult 200 de persoane, cu asigurarea unei suprafeţe de minim un metru între participanţi, cu purtarea măştii de protecţie şi cu respectarea normelor de protecţie sanitară. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 sau, respectiv, persoanele care au trecut prin boală”, a precizat Bode.

Ministrul Afacerilor Interne a adăugat că o a doua măsură prevede permiterea accesului tuturor persoanelor la ceremoniile oficiale dedicate Zilei Naţionale a României cu „asigurarea unei distanţe de minim un metru între participanţi, cu portul măştii de protecţie şi cu respectarea măsurilor de prevenire a infecţiilor cu SARS-CoV-2”.

De asemenea, se permite organizarea şi desfăşurarea activităţilor specifice Zilei Naţionale la sediul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale cu participarea a cel mult 300 de persoane, iar la sediul autorităţilor şi instituţiilor publice locale – cu participarea a cel mult 150 de persoane, cu asigurarea unei suprafeţe de minim 2 metri pătraţi pentru fiecare persoană participantă, el arătând că au voie la aceste evenimente doar persoanele care sunt vaccinate sau au trecut prin boală.

Competiţiile sportive se pot desfăşurarea în spaţii închise sau deschise în intervalul orar 5,00 – 21,00 cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă. Participarea este permisă, de asemenea, pentru persoanele vaccinate sau care au trecut prin boală.

Totodată, acesta a menţionat şi măsura referitoare la desfăşurarea în aer liber a unor evenimente, precum cele de tip cultural.

„Se permite desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor, publice şi private, sau a altor evenimente culturale, în intervalul orar 5,00 – 21,00 cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, dar nu mai mult de 1.000 de persoane, cu purtarea măştii de protecţie, cu asigurarea unei suprafeţe de minim 4 metri pătraţi pentru o persoană. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate sau au trecut prin boală”, a explicat Bode.

Nu în ultimul rând, el a făcut precizări legate de accesul fizic la cursuri de instruire, inclusiv cele de formare profesională, care necesită activităţi practice, workshopuri şi conferinţe, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, care trebuie organizate în intervalul orar 5,00 – 21,00.

La acestea pot participa persoane până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului în interior sau în exterior, dar nu mai mult de 150 de persoane, cu asigurarea unei suprafeţe de minim 2 metri pătraţi pentru fiecare persoană. Sunt obligatorii purtarea măştii de protecţie şi respectarea normelor de sănătate publică. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi, ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, a mai declarat Bode.

spot_img
Campanii publicitare
    sales banner