Bogdan Aurescu, întâlnire la Erevan cu preşedintele şi cu prim-ministrul Armeniei

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, însoțit de șefii diplomațiilor din Lituania și Austria, a avut, la 25 iunie 2021, întrevederi cu înalți oficiali ai Republicii Armenia, la Erevan, în cadrul turneului efectuat în coordonare cu Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, în Caucazul de Sud, în perioada 24-26 iunie 2021., se precizează într-un comunicat al MAE.

Conform aceleiași surse, în cadrul discuțiilor purtate la Erevan, cu Președintele Armen Sarkissian și prim-ministrul Nikol Pashinyan, ministrul Bogdan Aurescu a arătat că vizita în regiune este o reconfirmare a priorității pe care atât UE, cât și statele membre, o acordă stabilității și securității statelor din Caucazul de Sud, inclusiv printr-o implicare sporită în vederea soluționării durabile a conflictelor prelungite.

MAE Azer AurescuȘeful diplomației române a exprimat sprijinul UE pentru continuarea eforturilor vizând detensionarea raporturilor dintre cele două state, inclusiv prin continuarea eliberării persoanelor deținute de Azerbaidjan în urma conflictului de anul trecut și a punerii la dispoziție de către Armenia a hărților necesare pentru operațiunile de deminare. Ministrul a subliniat importanța acestor gesturi din punct de vedere umanitar, respectiv pentru creșterea încrederii între cele două părți, reiterand disponibilitatea UE de a sprijini acest proces. 

De asemenea, ministrul a subliniat necesitatea măsurilor de creștere a încrederii, în sprijinul cărora UE se poate implica. Au fost discutate aspecte sensibile ale reglementării de ansamblu a conflictului, cum ar fi accesul umanitar în regiunea afectată de conflict, delimitarea frontierei, retragerea trupelor din zona de frontieră, ministrul Aurescu punctând demersurile în care UE s-ar putea implica. 

În ceea ce privește situația regională, similar discuțiilor purtate la Baku, ministrul Bogdan Aurescu a pledat pentru promovarea unui format de cooperare regională între cele trei state din Caucazul de Sud, cu facilitarea UE, fiind de natură să proiecteze o agendă pozitivă în regiune, reacția premierului armean fiind de principiu pozitivă. 

Oficialul român a reiterat susținerea României pentru dezvoltarea cooperării Armeniei cu UE, inclusiv prin valorificarea oportunităților oferite de Parteneriatul Estic și a subliniat importanța fructificării oportunităților create în procesul implementării Acordului de Parteneriat Consolidat și Cuprinzător UE-Republica Armenia, ratificat de România în anul 2019 și intrat deplin în vigoare la 1 martie 2021. De asemenea, ministrul român a pledat pentru continuarea reformelor în sprijinul consolidării democrației și statului de drept, salutând progresele deja atinse în ce privește reforma justiției. 

În plan bilateral, ministrul Bogdan Aurescu a evocat, în discuția cu președintele armean, fundamentele solide ale relațiilor româno-armene: prietenia istorică dintre popoarele român și armean, precum și contribuția comunității armene din România la realizările în planul culturii și spiritualității românești. România a fost prima țară care a recunoscut independența Republicii Armenia și a stabilit relații diplomatice cu aceasta, în anul 1991, moment de la care anul acesta se vor împlini 30 de ani. 

 Sursa: MAE

Informații suplimentare:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu efectuează, în perioada 24-26 iunie 2021, un turneu regional în Caucazul de Sud, însoțit de șefii diplomațiilor din Austria, Alexander Schallenberg, și Lituania, Gabrielius Landsbergis, în baza mandatului coordonat cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell. Turneul reprezintă un prim rezultat concret al dezbaterilor din cadrul Reuniunii informale a miniștrilor afacerilor externe (format Gymnich) de la Lisabona (27 mai 2021).

În cadrul discuțiilor miniștrilor europeni de externe privind tema conflictelor prelungite din regiunea Mării Negre, introduse pe agenda europeană la inițiativa ministrului Bogdan Aurescu, a fost realizată o evaluare a situației actuale a conflictelor prelungite, care afectează cinci dintre cei șase parteneri din Vecinătatea Estică, având un impact negativ atât asupra stabilității, securității și prosperității regionale, precum și a securității euroatlantice (mai multe detalii sunt disponibile aici: https://www.mae.ro/node/55814).

Scopul vizitei este de a întări profilul geopolitic al UE în propria vecinătate, de a crește implicarea și rolul UE în soluționarea conflictelor prelungite din regiune, precum și de a eficientiza și crește coeziunea Politicii Externe și de Securitate Comune și de a asigura o implicare mai activă, directă, a statelor membre și a instituțiilor europene, inclusiv prin acțiuni comune.

Acest turneu prezintă un interes crescut pentru România, pentru care Caucazul de Sud este o zonă de interes geopolitic prioritar, iar soluționarea conflictelor prelungite din regiunea Mării Negre reprezintă un obiectiv strategic.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare