Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, cu ocazia vizitei pe care o efectuează la Londra

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit, miercuri, cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, cu ocazia vizitei pe care o efectuează la Londra, prilej cu care a prezentat demersurile de îmbunătăţire a calităţii serviciilor consulare şi a sprijinului în vederea păstrării şi promovării culturii şi identităţii româneşti.

Potrivit unui comunicat al MAE transmis joi, la întâlnire au participat peste 80 de persoane, parte a mediului asociativ românesc din Regatul Unit, studenţi, profesionişti din diverse domenii, cadre medicale, cadre universitare, poliţişti sau reprezentanţi locali.

Ministrul Bogdan Aurescu a transmis că urmează să semneze joi cu omologul britanic un document actualizat al Parteneriatului Strategic între România şi în Regatul Unit care prevede intensificarea cooperării în domeniul apărării, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, în domeniul politicii externe, al afacerilor interne, judiciar, al securităţii cibernetice, ameninţărilor hibride, evoluţiilor tehnologice, al legăturilor comerciale, investiţii, precum şi întărirea cooperării în domeniul cultural, educaţional, al rolului comunităţilor.

El a menţionat efortul comunităţii române din Marea Britanie în sprijinirea vecinilor ucraineni, adăugând că acest lucru este cunoscut atât de către comunitatea internaţională, cât şi de către cei de la Kiev.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat aprecierea pentru cei peste 1,2 milioane de cetăţeni români care trăiesc în prezent în Regatul Unit şi care contribuie într-un mod activ atât la dezvoltarea economică şi socială a Regatului Unit, cât şi la consolidarea relaţiilor româno-britanice.

„În ceea ce priveşte aportul dumneavoastră la relaţia bilaterală – sunteţi o comunitate extrem de vibrantă, cu participare în foarte multe domenii extrem de relevante pentru societatea de aici, dar şi pentru relaţia noastră bilaterală. Dacă la o comunitate de peste 1,2 milioane de români, a treia limbă vorbită în Anglia şi în Ţara Galilor este româna, şi dacă dumneavoastră activaţi în domenii care sunt extrem, extrem de relevante, cum sunt IT, educaţie, cercetare, medicină, cu 2.600 de medici, 7.400 de asistenţi medicali, asta înseamnă enorm, arhitectură, construcţii, domeniu financiar-bancar, şi aşa mai departe – am aflat cu multă bucurie până la urmă, că şi în Metropolitan Police există o asociaţie a poliţiştilor români – este extraordinar ceea ce faceţi dumneavoastră aici”, a mai transmis Aurescu.

Şeful diplomaţiei române a subliniat prioritatea Ministerului Afacerilor Externe pentru promovarea intereselor şi protejării drepturilor cetăţenilor români din afara ţării, în special susţinerea pentru predarea limbii române pentru copiii români din Regatul Unit şi s-a referit la demersurile pentru întărirea calităţii serviciilor consulare.

„Noi am demarat, în mandatul meu, începând cu anul 2020, un efort destul de consistent de a moderniza serviciul nostru consular. Am extins şi vom continua să extindem şi să modernizăm reţeaua de oficii consulare. De asemenea, ne-am preocupat de extinderea digitalizării acestor servicii. Am încercat, de asemenea, să luăm măsuri de debirocratizare şi de perfecţionare profesională a personalului care prestează aceste servicii în beneficiul dumneavoastră. Şi sigur că aceste eforturi trebuie neapărat să le continuăm. Ne-am ocupat, de asemenea, şi de reorganizarea şi sistematizarea activităţii de prestare a serviciilor consulare, prin intermediul consulatelor mobile sau itinerante. Şi am reuşit să creştem numărul de servicii consulare”, a mai spus Bogdan Aurescu, conform sursei citate.

Ministrul Aurescu a mai arătat că s-a reuşit retehnologizarea Call Center-ul utilizat ca interfaţă cu solicitanţii de servicii consulare, sistematizarea şi reorganizarea activităţii de planificare a consulatelor itinerante, creşterea numărului de operatori, simplificarea platformei e-consulat.ro şi debirocratizarea extinsă, începând cu renunţarea la fotocopiile obligatorii la prestarea serviciilor consulare, până la expedierea prin curier a paşapoartelor şi altor documente, eliberarea pe loc a unor documente din categoria actelor notariale (procuri, declaraţii, legalizări, certificări), stare civilă (înscriere acte de stare civilă) sau documente de călătorie (titlu de călătorie, paşaport temporar) şi, într-o perspectivă apropiată, prestarea electronică a anumitor servicii consulare.

De asemenea, Bogdan Aurescu a prezentat demersurile de extindere şi modernizare a reţelei consulare, menţionând că anul trecut au fost procesate aproximativ 160.000 de servicii consulare la nivelul Regatul Unit, ceea ce reprezintă aproximativ 15% din numărul total de servicii consulare prestate la nivelul întregii reţele consulare a României, peste 1,15 milioane – cel mai mare număr de servicii consulare prestate până în prezent de MAE.

El a subliniat realizarea transformării Secţiei Consulare a Ambasadei României la Londra în Consulat General, pentru care există intenţia este de a acorda mai mult personal şi finanţare. „De asemenea, am devansat demersurile pentru deschiderea Consulatului General de la Birmingham. De asemenea, suntem într-un stadiu avansat pentru identificarea locaţiei pentru oficiul consular de la Belfast”, a adăugat ministrul, conform MAE.

Aurescu s-a referit la cele 21 de consulate itinerante (mobile) care au prestat anul trecut peste 10.590 de servicii consulare.

Ministrul a mai subliniat implicarea autorităţilor române în dialogul cu partea britanică în vederea protecţiei drepturilor cetăţenilor români din Regat, inclusiv din perspectiva reglementărilor aplicabile post-Brexit, precum şi oportunitatea şi utilitatea menţinerii unui dialog constant între ambasadă, consulate şi comunitatea românească, pentru a răspunde cât mai eficient solicitărilor şi intereselor românilor din Regatul Unit.

„Reprezentanţii comunităţii româneşti au mulţumit pentru eforturile constante ale MAE şi ale ambasadei de a îmbunătăţi calitatea asistenţei şi serviciilor consulare, de a păstra un dialog autentic cu comunitatea şi de a veni în întâmpinarea nevoilor acesteia”, mai precizează sursa citată.

Românii prezenţi la eveniment au adus în atenţie „aspecte privind diversitatea şi preocupările specifice ale comunităţii, aspecte referitoare la modalităţile de sprijin ale obiectivelor României în relaţia cu Regatul Unit, mai ales din perspectiva contactelor culturale şi inter-umane, necesitatea intensificării eforturilor de predare a limbii române copiiilor români din Regatul Unit, în contextul importanţei menţinerii identităţii lingvistice, precum şi nevoile în materie de servicii consulare prestate prin intermediul sistemelor informatice disponibile”, mai precizează MAE. AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare