Consiliul Naţional Tripartit se va reuni la începutul lunii decembrie pentru discuţii pe tema salariului minim pe economie pentru anul 2024, a declarat preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
„Va fi o nouă întâlnire la începutul lui decembrie pe salariul minim pentru anul 2024 pentru că va avea impact şi asupra bugetului de stat şi va avea impact şi asupra nivelului de trai al lucrătorilor din România. Astăzi nu s-a discutat despre salariul minim, am ridicat problema că trebuie stabilit ce se întâmplă în 2024 cu salariul minim garantat în plată. Patronatele au venit cu propunerea să se aplice la 1 iulie sau de la 1 octombrie acest lucru, partea sindicală, evident, a susţinut că ar trebui aplicată de la 1 ianuarie 2024, întrucât nivelul de trai este în scădere continuă”, a spus Hossu după şedinţa Consiliului Naţional Tripartit desfăşurată marţi la Palatul Victoria.
El a precizat că la acest moment nu există o propunere a sindicatelor legată de nivelul salariului minim, întrebat în acest sens.
” Nu există o propunere efectivă. Noi am spus că în principiul respectării Directivei legate de salariul minim european ar trebui ca salariul minim să ajungă undeva pe la 3.750 lei, ca să respecte proporţia pe care Directiva o prevede în structura respectivă. Tot legat de salariul minim este problema pe care domnul prim-ministru a ridicat-o, că se vor începe discuţiile să scadă fiscalitatea pe salarii, în principal pe salariu minim, dar şi pe salarii la modul general. Rămâne să vedem ce se întâmplă „, a declarat Hossu.
El a explicat că se are în vedere scutirea de impozit probabil pentru lucrătorii care sunt la nivelul salariului minim pe economie, întrebat dacă discuţiile vor fi purtate în sensul introducerii unui impozit progresiv.
„Scutirea de impozit probabil pentru lucrătorii care sunt la nivelul salariului minim pe economie (…) ăsta ar trebui scăzut, adică eliminat progresiv sau reintrodus progresiv, pentru că altfel s-ar încăleca salariile consecutive apropiate de salariul minim pe economie, ceea ce, evident, ar demotiva o multitudine de lucrători. Această reducere de impozitare ar trebui să aplice la salariul minim pe economie garantat în plată, indiferent că e 3.750, 3.300 sau 4.100”, a declarat Hossu.
Acesta a făcut şi o serie de precizări legate de stadiul discuţiilor privind noua Lege a salarizării.
„Pe legea salarizării nu s-a discutat. De-a lungul vremii ce s-a discutat este că termenul de finalizare a proiectului de act normativ pe legea salarizării este martie, aprilie 2024. Conform prevederilor existente în cadrul legislativ nu va putea să fie aplicată decât, cel mai devreme, la 1 ianuarie 2025. Legat de acest lucru, sunt discuţii sectoriale sau pe grupuri de sectoare, legate de aplicarea unor măsuri tranzitorii, vezi cazul învăţământului preuniversitar legat de acordul rezultat în urma grevei de astă vară şi care ar trebui, într-o formă sau alta, să facă obiectul unei finalităţi pentru a fi aplicat de la 1 ianuarie, pentru că este termenul limită în care Guvernul poate să-l aplice ca atare”, a declarat preşedintele Cartel Alfa.
La rândul său, vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical Mircea Burlacu a declarat că reprezentanţii sindicatelor s-au opus unei creşteri a contingentului de lucrători străini de anul viitor, întrebaţi în cadrul discuţiilor din CNT pe acest subiect.
„Nu am reuşit să agreăm astăzi nimic cu privire la salariul minim, însă am agreat o nouă întrevedere la care părţile să vină fundamentat cu tot ceea ce au în vedere. În acelaşi timp vedem că se solicită sau se are în vedere o creştere a contingentului de lucrători străini pe teritoriul României. Nu am acceptat astăzi, deşi nu a fost pe ordinea de zi, o suplimentare a numărului de lucrători străini. Am rămas la aceeaşi cifră de anul trecut, respectiv 100.000. Problema se pune însă că nu poţi să ai în vedere creşterea numărului de lucrători străini în condiţiile în care tu, ca şi măsură compensatorie, nu vrei să creşti salariul minim, în condiţiile în care un lucrător străin costă cu mult mai mult decât salariul minim, lucrurile sunt certe.(…) Nu ni s-a propus astăzi, am fost întrebaţi dacă considerăm că trebuie crescut contigentul de lucrători străini pe teritoriul României de la 100.000 la 140.000. Răspunsul a fost, pe parte sindicală, categoric, nu. Urmează să ne întâlnim la începutul lunii decembrie şi să încercăm să agregăm o soluţie de comun acord cu privire la valoarea salariului minim începând cu 2024. (…) Nu pot să vă spun acum care ar fi valoarea corectă. Valoarea corectă ar trebui să fie una mult mai mare, pentru că, din perspectiva noastră, ca şi reprezentanţi ai lucrătorilor, acea valoare trebuie să acopere strictul necesar şi nu să plaseze România într-o zonă de sărăcie”, a declarat Burlacu.
Sursa: AGERPRES