Brăila: Au început lucrările de consolidare a digurilor care înconjoară Corbu Vechi, o localitate aflată în pericol de a fi inundată

Lucrările de consolidare a digurilor care înconjoară Corbu Vechi, o localitate unicat în România, amplasată într-o zonă mult sub nivelul mării la confluenţa râurilor Siret şi Buzău şi aflată permanent în pericol de inundaţie, au început luna trecută, după o aşteptare de peste zece ani.

Proiectul este derulat de Administraţia Naţională Apele Române şi are o valoare totală de 13,9 milioane de lei, fiind intitulat ‘Lucrări de consolidare mal drept râu Siret în zona km 532- 533 aval de localitatea Corbu Vechi şi supraînălţare tronsoane dig Nămoloasa-Măxineni km 26+400 – 26+600; 28+300 – 28+700 şi dig centura Corbu Vechi km 0+000 – 0+250’.

Investiţia se va derula pe parcursul a 24 de luni şi vizează supraînălţarea digurilor pe o lungime de 1.054 metri, realizarea de apărări de mal pe o lungime de 850 de metri şi construirea a cinci epiuri – diguri de piatră care apără malul de eroziune sau regularizează cursul apei.

Potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Brăila, în prezent se lucrează la execuţia saltelei de fascine ce va consolida centura de diguri care înconjoară localitatea Corbu Vechi.

Localitatea Corbu Vechi, care numără în prezent 113 gospodării, a fost distrusă de inundaţii în 1970 şi a trecut prin momente grele în 2005, când digurile care apără localitatea s-au rupt sub presiunea Siretului care a atins la vremea respectivă 5.500 mc/s. AGERPRES / (AS – autor: Ecaterina Ignat, editor: Marius Frăţilă)

Sursa: PRESSONLINE