BREAKING NEWS / Iohannis refuză din nou numirea miniștrilor propuși: ALDE a ieşit de la guvernare, premierul trebuie să vină în Parlament

iohannis cere guv vot

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi, la Palatul Cotroceni, că refuză remanierea guvernamentală propusă de premierul Viorica Dăncilă, apreciind că Guvernul trebuie validat de Parlament, în condiţiile în care ALDE a ieşit de la guvernare.

„Am primit o corespondenţă de la doamna prim-ministru ieri după amiază. Doamna prim-ministru îmi cere o remaniere guvernamentală, îmi solicită acolo doamna prim-ministru eliberarea din funcţie a unor miniştri, a unor interimari şi numirea a şase miniştri.

  • Această remaniere este una neavenită, nepotrivită şi o refuz clar.

Dar în acest context, daţi-mi voie să explic un pic cum am ajuns aici. Am primit o astfel de solicitare de remaniere la sfârşitul lui august, iar la câteva ore după ce primisem solicitarea de remaniere, partidul ALDE a anunţat public că părăseşte coaliţia de guvernare”, a declarat preşedintele.

În aceste condiţii, a adăugat el, Constituţia solicită explicit un vot din partea Parlamentului în situaţia în care se înlocuiesc miniştrii.

„Această chestiune este foarte clară, drept pentru care la momentul respectiv am refuzat remanierea solicitată. După câtva timp, doamna prim-ministru a venit cu o solicitare de numire a unor miniştri interimari, din acelaşi motiv, fiindcă guvernul acum, în noua configuraţie politică, în conformitate cu articolul 85 din Constituţie, trebuie să se prezinte în faţa Parlamentului.

Am refuzat şi acea solicitare. Acum, doamna prim-ministru vine a treia oară cu o astfel de solicitare. Doamna prim-ministru, vă spun acum direct şi public: trebuie să vă prezentaţi în faţa Parlamentului României cu o solicitare de validare a guvernului dumneavoastră, altfel, lucrurile nu se pot rezolva.

Această nouă solicitare, pe care o refuz, vine cu o noutate: este cras neconstituţională, fiindcă între timp, este foarte clar şi s-a anunţat şi public şi în scris că ALDE a părăsit coaliţia de guvernare”, a susţinut preşedintele.