Care este „patrulaterul negru” din Uniunea Europeană în vizunea unui fost ministru de externe

Adrian Nastase

Fostul premier Adrian Năstase, fost ministru de externe, consideră că după alegerile europene din 26 mai s-a format „un patrulater negru” al Uniunii Europene – un nucleu de conducere care distribuie posturile de conducere la nivel european.

„Seniorii” îşi amintesc semnificaţia „patrulaterului negru” din perioada 1992-1996. Iată că şi la nivelul Uniunii Europene se formează un nucleu de conducere – Germania, Franţa, Italia, Spania – care îşi distribuie, în noul mandat, posturile de conducere la nivelul Uniunii, fără să mai ţină seama de „Noua Europa” – Europa centrală şi de Est. Este vorba de modelul anunţat, al cercurilor concentrice şi, în mod evident, de o alterare a principiilor şi valorilor europene.

Europa, fără Marea Britanie, devine o ogradă pentru „dulăi”, pe de o parte, şi „căţei”, pe de alta. E adevărat, se spune, Germania ar fi anunţat – vreţi un candidat al Europei de Est, îl avem – Klaus Iohannis. Apoi Franţa ar fi spus – vreţi un candidat al Europei de Est, îl avem –Dacian Cioloş!”, a scris Năstase pe blogul personal.

În final, adaugă el, „şi-au împărţit între ei posturile importante.

PS: Am adăugat o mască africană pentru a ţine afară din UE duhurile rele”, a conchis fostul premier.