„Ce se putea face înainte de inundații și ce se poate face acum? De ce nu-l întreabă nimeni nimic pe Arafat?” (solidnews.ro)

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, jurnalista Iosefina Pascal a prezentat câteva soluții care ar fi putut preveni dezastrul inundațiilor și drama oamenilor uciși de viituri, scrie solidnews.ro.  

Probabil din rațiuni electorale, astăzi nu se vorbește în presă și în spațiul public despre măsurile ce ar fi putut fi luate înainte de inundații pentru ca acestea să fie prevenite sau măcar pentru ca efectele lor devastatoare să fie diminuate considerabil. Mai mult decât atât, jurnalista Iosefina Pascal a observat că nimeni nu-l întreabă nimic pe Raed Arafat, omul-instituție care se ocupă de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Administrația Națională de Meteorologie a avertizat din timp că urmează să se producă un eveniment natural care va afecta nu doar România, ci și alte state europene din centru și vest.

Au tot apărut în ultimele zile imagini cu efectele precipitațiilor intense în țări precum Cehia, Germania, Austria, Ungaria și altele, state în care inundațiile au provocat pagube materiale, dar în care nu s-a înregistrat niciun deces. De ce? Pentru că în astfel de țări a fost ascultat sfatul meteorologilor, care au anunțat din timp că s-ar putea declanșa un fenomen natural de amploare. În astfel de țări există echipe locale mixte, formate din voluntari pregătiți de autorități, care s-au implicat în evacuarea populației înainte de dezastru. Localnicii pregătiți și salvatorii au la dispoziție echipamente, alimente și resurse necesare pentru a face față oricărei situații de urgență.

În România Raed Arafat s-a lăudat cu implementarea sistemului Ro Alert, sistem care nu a avertizat cetățenii la timp. Raed Arafat nu este luat la întrebări cu privire la incapacitatea sa de a oferi cazare oamenilor afectați de inundații. Comandatul acțiunii este mulțumit că a reușit să instaleze câteva corturi în Galați, cu paturi de campanie. Lipsesc mâncarea și apa, dar și alte echipamente necesare pentru salvarea și stabilizarea persoanelor afectate, acestea trebuind să fie aduse de autorități ulterior. În comparație, în Australia și în alte state există locuri amenajate special, cu containere ce pot adăposti peste 8.000 de oameni, dotate cu toate utilitățile, de la bucătărie, la toalete, paturi, schimburi, alimente și alte astfel de obiecte absolut necesare. Astfel de containere sunt foarte importante și bine gândite, având rolul inclusiv de a preveni apariția epidemiilor.

Având în vedere banii pe care îi primește de la statul român și scopul acestor investiții, Raed Arafat avea obligația să pregătească cetățenii pentru situații de urgență și să asigure cazarea și îngrijirea sinistraților în condiții bune. Politrucii de la conducere s-au ascuns în spatele unor scuze ieftine, cum ar fi schimbările climatice. Alții sunt preocupați de campanie și ignoră complet suferința oamenilor.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare