marți, iunie 28, 2022

Ce spun medicii de top despre norma de hrană zilnică de 11 lei per pacient

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din Capitală, medicul Beatrice Mahler, avertizează asupra creşterii preţului la alimente şi impactul pe care îl va avea asupra normei de hrană din spitale.

Cu 11 lei pentru un pacient, unităţile sanitare trebuie să asigure trei mese pe zi, lucru care era şi până acum destul de dificil. În curând, avertizează medicul, furnizorii ar putea refuza să mai livreze marfă, întrucât preţurile din acordurile-cadru nu mai corespund pieţei.

Beatrice Mahler vorbeşte, luni seară, într-o postare pe Facebook, despre ”pâinea cea de toate zilele” din spitale.

”În spital, din cei 11 lei normă de hrană pentru un pacient, regim comun, trebuiesc asigurate 3 mese/zi. Nici măcar nu visăm la ceea ce ar trebui să fie normalul, adică pacientul să îşi aleagă meniul dintr-o varietate de preparate. În România, în spitalul public, pacientul nu are din ce să aleagă, meniul este simplu (11 lei / 3 mese), repetitiv, sărac în vitamine, iar desertul este un răsfăţ de care are parte uneori, foarte rar, pacientul cu tuberculoză. Mâncare din spital, rămâne un subiect veşnic de actualitate, pentru că fără o alimentaţie corespunzătoare pacientul nu se poate face bine”, a scris medicul, conform News.ro.

Mahler apreciază că anul 2021 a adus o ”schimbare” – Hotărârea 470/21.04.2021 creşte suma alocată pentru un bolnav, cu un leu.

”Poate unii dintre voi îmi veţi spune că există soluţia fondurilor proprii, dar un spital COVID, un spital care tratează pacientul cu tuberculoză, un spital public subfinanţat cronic, cum să realizeze venituri proprii? Aşa că meniul zilnic se face din cei 11 lei alocaţi de stat fiecărui bolnav din spital. E greu, nu mă plâng, dar nu pot să nu mă gândesc cu înfrigurare la GREUL care urmează…”, a mai apreciat medicul.

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner