joi, martie 23, 2023

China îl critică pe noul președinte al Cehiei

Ministerul de Externe din China a condamnat marţi faptul că noul preşedinte ales ceh Petr Pavel a discutat la telefon cu preşedinta Taiwanului Tsai Ing-Wen, acuzându-l pe Pavel că nu-şi respectă cuvântul dat şi că-i lipseşte credibilitatea, relatează Reuters, notează Agerpres.

Tsai Ing-Wen a avut o convorbire telefonică cu Pavel luni, o reuşită diplomatică pentru insula revendicată de China, care nu are relaţii oficiale cu Praga.

Purtătoarea de cuvânt a MAE chinez, Mao Ning, a declarat în cadrul conferinţei de presă cotidiene că Beijingul şi-a exprimat puternica nemulţumire faţă de această convorbire telefonică şi a transmis acest lucru părţii cehe.

Mao Ning a pus sub semnul întrebării şi credibilitatea lui Pavel pentru ceea ce ea a descris drept o schimbare a poziţiei sale că pretenţiile Beijingului asupra insulei care se autoguvernează ar trebui respectate.

Petr Pavel s-a angajat luni să întărească legăturile ţării sale cu Taiwanul, după o discuţie la telefon cu preşedinta şi cu ministrul Afacerilor Externe din insulă.

Preşedinta Tsai Ing-wen l-a felicitat pe Petr Pavel pentru victoria sa în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale de sâmbătă în faţa miliardarului populist Andrej Babis.

„I-am mulţumit pentru felicitări şi am asigurat-o că Taiwanul şi Republica Cehă împart (aceleaşi) valori de libertate, democraţie şi drepturile omului”, a scris preşedintele ceh pe Twitter.

„Am convenit să ne consolidăm parteneriatul”, a adăugat fostul general, care a prezidat Comitetul Militar al NATO din 2015 până în 2018.

„Mi-am exprimat de asemenea speranţa de a avea ocazia să mă întâlnesc cu preşedinta Tsai în persoană, în viitor”, a adăugat el.

Conform preşedinţiei taiwaneze, apelul a durat aproape 15 minute, iar la discuţie s-a alăturat şi ministrul taiwanez al Afacerilor Externe, Joseph Wu.

„Şefa statului (…) a recunoscut că preşedintele ales Pavel continuă spiritul fostului preşedinte ceh (Vaclav) Havel, care respecta democraţia, libertatea şi drepturile omului, fundamentele republicii, şi împărtăşeşte aceleaşi idei ca Taiwanul”, a precizat biroul preşedintei Tsai Ing-wen într-un comunicat.

sursa – AGERPRES

spot_img

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner