Cîţu, referitor la diferenţele de raportare a deceselor COVID-19: Au existat în toate ţările Uniunii Europene

Premierul Florin Cîţu a declarat vineri, în timpul unei vizite la Suceava, referindu-se la diferenţele de raportare a numărului deceselor cauzate de COVID-19, că e nevoie de mai multe analize pentru a se pune la cap aceste informaţii, iar astfel de diferenţe au existat în toate ţările Uniunii Europene.

‘Înţeleg că este nevoie de mai multe analize pentru a pune la cap aceste informaţii, dar din ce ştim până acum, între Corona-Forms şi INS există o compatibilitate de 96%, deci lucrurile nu stau aşa de rău, dar trebuie să vedem de ce există aceste diferenţe, diferenţe care au existat în toate ţările Uniunii Europene. (…) Sunt sigur că doamna ministru (al Sănătăţii – n.r.) va prezenta de fiecare dată când are informaţii noi’, a spus Cîţu.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că au existat diferenţe de raportare a deceselor la persoane cu COVID-19, de la începutul pandemiei şi până în acest moment, care au la bază ‘birocraţia’ şi utilizarea de către spitale a ‘diferite tipuri de raportare’.

‘În acest moment, există diferenţe între datele raportate între diverse baze de date care au colectat numărul de decese. Orice încercare de a politiza evoluţia pandemiei cred că va scădea încrederea populaţiei în modul în care ea a fost gestionată. Aşa că aş prefera să nu facem nicio legătură politică între numărul de decese şi necazul şi nenorocirea acestor oameni şi orice context politic. Diferenţele de raportare au existat şi există de la începutul pandemiei până în acest moment. (…) Aşa cum spune şi comisia în raportul ei, aceste diferenţe există şi, aşa cum spune şi comisia în concluziile formulate, aceste diferenţe au la bază birocraţia şi diferite tipuri de raportare utilizate de spitale’, a afirmat ministrul.

Ioana Mihăilă a precizat că a solicitat Direcţiilor de sănătate publică să transmită ‘clarificări’ referitoare la metodele de raportare a deceselor la persoane cu COVID-19.

‘Nu aş căuta neapărat greşeli şi vinovaţi pentru diferenţele de raportare, ci m-aş concentra pe o ameliorare a procesului de raportare, lucru pe care deja am început să îl facem şi în acest sens am trimis deja săptămâna aceasta o solicitare către Direcţiile de sănătate publică cu recomandarea de a ne transmite clarificări referitoare la metodele de raportare. Nu aş căuta neapărat vinovaţi pentru aceste diferenţe de raportări. Aşa cum s-a întâmplat şi în alte ţări, se recomandă o actualizare a numărului de decese raportate, actualizare care este nevoie să plece de la certificatele medico-legale care au cele mai elocvente date, iar aceste certificate sunt certificatele medicale constatatoare ale deceselor’, a susţinut Mihăilă.

Ea a afirmat că ‘prezumţia’ că ar exista judeţe care au modificat codul de diagnostic nu este dovedită în acest moment. ‘Întrebarea dumneavoastră pleacă de la prezumţia că există judeţe care au modificat codul de diagnostic. Această prezumţie nu este dovedită în acest moment. În acest moment, avem doar diferenţe între datele care au fost raportate în diferite platforme. Am trimis solicitări către Direcţiile de sănătate publică, iar prin compararea acestor date care ne vor surveni de la Direcţiile de sănătate publică vom putea vedea în care dintre judeţe putem ameliora mai mult procesul’, a arătat ministrul Sănătăţii.

Ministrul Ioana Mihăilă a mai anunţat, joi, că va prezenta în Parlament raportul Comisiei privind diferenţele de raportare a deceselor la persoane cu COVID-19. AGERPRES / (AS – autor: Marian Buga, editor: Marius Frăţilă)

Sursa: PRESSONLINE

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare