luni, iunie 27, 2022

Ciucă, la 17 ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la UE: Responsabilitatea noastră este să continuăm parcursul european al României

În contextul global actual, în care efectele economice şi sociale ale pandemiei se suprapun cu criza energetică şi cea umanitară provocate de invazia rusă în Ucraina, solidaritatea europeană ne va permite în continuare să susţinem reformele necesare de care să beneficieze toţi românii şi întreaga societate, afirmă, luni, premierul Nicolae Ciucă, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 17 ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană, transmite pressonline.ro

‘Se împlinesc 17 ani de la semnarea Tratatului care a consfinţit aderarea României la Uniunea Europeană, un moment pe care românii îl aşteptau ca pe o şansă concretă de consolidare a democraţiei şi dezvoltare economică. Privind în urmă la beneficiile pe care ni le-a adus apartenenţa la Uniunea Europeană, avem suficiente motive să apreciem că a fost o alegere bună pentru România şi pentru români: triplarea produsului intern brut al României comparativ cu cel înregistrat la momentul aderării, stabilitate economică şi socială, liberă circulaţie pentru cetăţeni, bunuri şi servicii, acces liber pe piaţa unică europeană pentru antreprenorii români şi sprijin acordat prin finanţările europene. România a beneficiat până acum de la Uniunea Europeană de aproape 42 de miliarde de euro net, bani europeni utilizaţi în diferite proiecte care au contribuit la reducerea unor decalaje de dezvoltare şi au stimulat iniţiativa privată’, spune şeful Executivului.

Potrivit prim-ministrului, ‘prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, România va beneficia în următorii ani de aproape 30 de miliarde de euro pentru noi investiţii şi reforme, în plus faţă de celelalte instrumente de finanţare europeană’.

‘Inclusiv pachetul de măsuri ‘Sprijin pentru România’, destinat protejării cetăţenilor şi economiei naţionale, beneficiază de susţinerea europeană. Din cele 17,3 miliarde lei cât reprezintă valoarea întregului pachet, 9 miliarde de lei vor fi asigurate din fonduri europene. Fie că vorbim despre digitalizare şi energie, sănătate şi infrastructură, educaţie şi mediu, sprijinul european ne oferă perspectiva unei dezvoltări sustenabile, care îşi va pune amprenta definitorie asupra modernizării ţării şi creşterii calităţii vieţii oamenilor’, arată premierul în mesaj.

Nicolae Ciucă precizează că Executivul de la Bucureşti ‘rămâne ferm angajat obiectivului de a proteja cetăţenii şi a susţine economia, prin investiţiile finanţate de la bugetul de stat şi din fonduri europene’.

‘Responsabilitatea noastră este să continuăm acest parcurs european al României, fapt asumat şi prin obiectivele incluse în Programul de guvernare şi în total acord cu orientarea majoritar pro-europeană a cetăţenilor români. La mulţi ani, România în Uniunea Europeană! La mulţi ani românilor ca cetăţeni europeni!’, transmite premierul Ciucă.

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner