Ciucă, la ceremonia comemorativă de la Mausoleul Eroilor din Mărășești: Războiul este cea mai mare tragedie prin care poate trece un popor

La ceremonia comemorativă de la Mausoleul Eroilor din Mărășești, premierul Nicolae Ciucă a transmis că, în urmă cu 105 ani, locul era „un teritoriu răvășit de tragedia războiului”, iar „militarii români au dat cele mai grele bătălii din Primul Război Mondial”.

„Aici, existența unei întregi națiuni a stat în cumpănă și, tot aici, întreaga națiune s-a unit definitiv pentru a-și decide soarta. După istoricele bătălii de la Soveja, Oituz, Mărăști și Mărășești, din vara anului 1917, România nu doar că nu a fost scoasă din război sau din istorie, ci a făcut istorie, a făcut posibilă împlinirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Visul de veacuri al românilor a fost posibil prin sacrificiul celor care au căzut pe acest front, prin râvna cu care au rezistat și au luptat pentru fiecare palmă de pământ.

  • Istoria este bogată doar atunci când o înţelegem, învățăm din ea și o respectăm. Momentul istoric pe care îl comemorăm astăzi este definitoriu pentru națiunea română și are o profundă însemnătate pentru toți românii, oriunde s-ar afla pe acest pământ. În plan militar, la Mărășești românii au dus un război de apărare împotriva unui agresor. Într-un moment excepțional, în care existența statului român era amenințată, românii au arătat unitate și determinare împotriva unui dușman mai puternic și mai bine organizat.
    În plan simbolic, Mărășești nu este doar expresia unui sacrificiu suprem în fața unui destin care de multe ori a fost nedrept cu românii.

Mărășești exprimă o trăsătură națională pe care nu trebuie să o uităm niciodată și pe care trebuie să o cultivăm „Întru Slava Eroilor Neamului”, așa cum scrie pe frontispiciul Mausoleului de aici, de la Mărășești.

Mă refer mai exact la capacitatea românilor de a rezista, de a persevera și de a triumfa în cele mai grele momente ale existenței noastre ca națiune.

  • Mausoleul de la Mărășești este mai mult decât un omagiu adus eroilor neamului. Locul pe unde NU SE TRECE, este piatra de hotar a istoriei, pentru care Măriuca Zaharia și-a dat viața, la doar 12 ani zicând: „Vreau să fac și eu ceva pentru țara mea”. „Pe aici nu se trece” este deviza cu care generalul Eremia Grigorescu și-a însuflețit ostașii la Soveja, Oituz, Mărăști și Mărășești. A rămas în istorie ca o definiție a destinului nostru istoric și național, care ne îndeamnă să onorăm sacrificiul suprem pentru Neam și Țară. Ne obligă să nu renunțăm niciodată să credem în victorie, chiar și atunci când pare îndepărtată, să învățăm că visurile comune se îndeplinesc prin unitate și voință de neclintit!

Războiul este cea mai mare tragedie prin care poate trece un popor. Nu departe de granițele noastre, un alt popor rezistă eroic în fața unei agresiuni nejustificate, greu de înțeles și cu consecințe și mai greu de evaluat.

Odată declanșat, acest război al Rusiei împotriva Ucrainei a influențat și va influența de acum înainte viața noastră și toate marile decizii. Acest război are un impact uriaș în plan politic, economic și social. Ne aflăm într-un nou moment de cumpănă istorică. De modul în care gestionăm acum crizele generate de acest conflict armat depind viitorul și bunăstarea noastră viitoare.

  • Din fericire, nu suntem singuri. Apartenența României la Uniunea Europeană reprezintă garanția stabilității economice, iar apartenența la NATO reprezintă garanția siguranței și securității noastre.

 

  • Vreau să fiu cât se poate de clar cu privire la un aspect esențial: România a ales drumul său. Este parte a civilizației occidentale. Este un stat democratic, care a făcut eforturi uriașe să ajungă un partener de încredere în rândul societății occidentale. Nu vom părăsi acest drum, pentru că este drumul nostru istoric.

În astfel de momente, avem nevoie să exprimăm cu tărie valorile în care credem și pe care le împărtășim alături de țările partenere.

Cu aceeași perseverență a înaintașilor noștri avem obligația să rezistăm astăzi pentru a proteja și a îmbogăți valorile democratice împotriva acțiunilor și a discursurilor radicale, populiste sau revizioniste. Ele urmăresc să genereze ură și violență în cadrul societăților libere. Au ca scop să divizeze și să anuleze capacitatea noastră de mobilizare în fața provocărilor.

  • În urmă cu un secol, România s-a salvat și s-a întărit în urma jertfei supreme a soldaților români, care ne-au lăsat moștenire pilda iubirii de țară. Ne-au lăsat moștenire lecția speranței, a încrederii și a îndârjirii de a rezista și de a triumfa în fața unui destin dificil.

 

  • O parte din acea determinare care a făcut posibilă existența României ca stat unitar trebuie să o regăsim astăzi în fiecare dintre noi, indiferent dacă trăim în țară sau în străinătate, indiferent de credințele noastre personale și indiferent de diferențele de opinie dintre noi. Este datoria noastră să cinstim și să protejăm ceea ce s-a câștigat prin jertfă: libertatea de a ne decide soarta.

Acum, în numele eroilor noștri, trebuie să protejăm această libertate cu perseverență și îndârjire, pentru a onora trecutul și pentru a ne asigura viitorul.
Dumnezeu să îi odihnească pe cei căzuți și să îi ocrotească pe români!”, a spus Ciucă.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare