Claudiu Răcuci (PNL): Ecaterina Andronescu are șansa să-și îndrepte greșeala de acum 10 ani și să ne ajute să refacem învățământul profesional

claudiu răcuci

Deputatul PNL Claudiu Răcuci consideră că greșeala majoră făcută de Ecaterina Andronescu în anul 2009, atunci când a desființat școlile de arte și meserii, poate fi îndreptată, mai ales că mediul economic, disperat din cauza deficitului de angajați calificați, este mai dispus ca niciodată să pună umărul la reconstrucția învățământului profesional:

„Doamna Andronescu a greșit grav în 2009, atunci când era tot ministru al Educației și când a retras finanțarea statului pentru școlile de arte și meserii. Astăzi culegem roadele nefaste ale acelei decizii, pentru că majoritatea agenților economici nu găsesc angajați calificați, în concordanță cu noile cicluri de producție. Firme mari din străinătate ar veni la noi să angajeze români și să plătească salarii de peste 1.000 de euro, însă renunță la investiții pentru că știu că este un calvar să găsești angajați calificați în România. Este de notorietate ce eforturi au făcut firme ca Daimler sau Bosch ca să angajeze români.

  • Dacă școlile profesionale, orientate către calificarea elevilor nu ar fi fost desființate, atunci, astăzi, nu am fi avut nicio problemă.

Astăzi avem, grație propunerilor PNL, din nou oportunitatea de a reface învățământul profesional și profesional dual. Numai că, principalul obstacol în calea calificării tinerilor este chiar Guvernul României, prin Ministerul Educației! De exemplu, cu ocazia bugetului de stat, PNL a propus dublarea numărului de burse profesionale și creșterea cuantumului acestora, pentru că bursele nu am mai crescut de nu știu câți ani.

Doamna Andronescu s-a opus, în loc să ne susțină! PNL nu s-a lăsat bătut și a propus un proiect legislativ pentru a susține un număr dublu de elevi în învățământul profesional și pentru a crește bursele acestora.

Așadar, i-am mai dat încă o șansă doamnei Andronescu ca să-și repare greșeala făcută în urmă cu 10 ani. Dacă și de această dată se va opune, înseamnă că ori nu înțelege nimic din rostul învățământului, ori urăște și disprețuiește mediul economic privat, care are nevoie de angajați calificați, nu de diplome fără valoare.

Așadar, rămâne de văzut dacă doamna Andronescu va trece acest test, care face diferența dintre vorbe și fapte.”