Claudiu Răcuci (PNL): Personalul din sănătate a fost înșelat – salarii mai mari pe hârti, sporuri mai mici, bani în mână mai puțini

Claudiu Răcuci

Printr-un comunicat de presă, deputatul PNL Claudiu Răcuci acuză coaliția de guvernare PSD-ALDE de faptul că au înșelat așteptările tuturor categorii profesionale, fiind înșelați pe rând profesorii, funcționarii, militari, polițiștii și acum personalul medical:

 „Am spus încă de la începutul anului 2018, atunci când bugetarii au fost înșelați că salariile lor brute vor crește cu 25%, că transferul de contribuții le va lua din buzunar peste 22%. Am sperat că promisiunea PSD-ALDE, de dublare sau de triplare a salariilor medicilor, nu va fi o nouă petardă, care să aducă și mai multă nemulțumire în rândul personalului medical. Chiar dacă această majorare de salarii ar fi trebuit să se facă încă din luna iulie a anului trecut, cu toții am zis că e bine dacă se realizează și mai târziu decât niciodată. Știm cu toții că, numai în ultimii zece ani, România a pierdut peste 20.000 de medici și tineri rezidenți, împinși de la spate de salariile mizere și de lipsa totală a condițiilor din spitale, de lipsa dotărilor necesare pentru realizarea unui act medical de bună calitate. ”Vom stopa plecarea medicilor în străinătate!” clama, cu zâmbetul pe față, ministrul muncii!

Ce au promis ?

 ”Vor crește salariile! Se vor dubla sau chiar se vor tripla! Nimeni nu va pierde la salariu!” avea să promită Lia Olguța Vasilescu.

 Am așteptat cu toții să vedem dacă sunt creșteri de salarii sau scăderi. Singurul care a avut o premoniție în legătură cu făcătura creșterilor de salarii a fost chiar Liviu Dragnea, care, încă din toamna anului trecut spunea că salariile vor crește, dar veniturile vor scădea.

 Cum au înșelat așteptările tuturor categorii profesionale, fiind înșelați pe rând profesorii, funcționarii, militari, polițiștii și acum personalul medical ?

 Atât medicilor, cât și altor categorii profesionale, salariile brute, adică banii pe hârtie, au crescut, însă banii efectiv luați în mână de salariați au scăzut.

 În cazul personalului medical, limitarea, de-a valma, a sporurilor specifice din sectorul sanitar, a condus la o situație aproape generalizată: creșterile salariilor de bază au fost anulate de scăderile de sporuri de care beneficia personalul medical. Chiar dacă salariile de bază au crescut, ciuntirea sporurilor le-a dat o veste tristă angajaților din sănătate –  pe fluturașul de salariu, venitul efectiv nu era mai mare, ci scăderile au trecut și de 1000 de lei.

Vasilescu OlgutaÎncă aștept ca ministrul Muncii, Olguta Vasilescu să facă un gest de onoare și să-și dea demisia pentru haosul creat in sistem, mai ales pentru minciuna !

 M-aș fi așteptat ca, după această nouă înșelătorie, miniștri responsabili, începând cu ministrul muncii, să facă un gest de onoare și să-și dea demisia.

 Este drept că am pretenții cam mari pentru membri unor partide care nu știu nici ce este onoarea și nici ce este respectarea cuvântului dat. Nu m-aș fi așteptat, însă, ca miniștri puși de Dragnea să ajungă în situația jenantă și să arunce vina unii pe alții.

 Olguța Vasilescu, disculpându-se, aruncă vina scăderii salariilor din sănătate pe Sorina Pintea, ministru sănătății.

 Sorina Pintea, la rândul ei, aruncă vina pe Eugen Teodorovici și pe managerii de spital. Și uite așa, nimeni nu-i vinovat pentru situația creată, responsabili fiind scoși chiar angajații, care ar fi așteptat creșteri prea mari de lefuri! Protestele personalului din sănătate sunt justificate! Fluturașii de salariu nu mint, iar peticelile promise ca să nu mai scadă salariile sunt alte perdele de fum!

 Aroganța principalilor responsabili de implementarea unei legi slabe a salarizării – Olguța Vasilescu, Liviu Dragnea, Popescu Tăriceanu și Darius Vîlcov – va trebui pedepsită, așa cum se pedepsește în democrații – la vot!

 Cu ochii mei am văzut cum, doamna Olguța Vasilescu, atunci când am discutat ordonanțele de peticirea a Legii salarizării, se uita și la opoziție și la sindicate cu un aer de superioritate și nici nu a vrut să ia în calcul discutarea amendamentele depuse de mine și de colegii mei din PNL, fie cu privire la salarizarea dascălilor, fie în privința salarizării personalului medical.” a conchis depuatul PNL.