Comisia Europeană a prezentat Planul european de combatere a cancerului

Pixabay

Comisia Europeană și-a prezentat vineri Planul de acțiune SAMIRA – Agenda strategică privind aplicațiile medicale cu radiații ionizante. Planul de acțiune SAMIRA va îmbunătăți coordonarea la nivelul UE, va asigura faptul că tehnologiile radiologice și nucleare continuă să genereze beneficii pentru sănătatea cetățenilor UE și va contribui la combaterea cancerului și a altor boli.

Acest plan de acțiune reprezintă prima măsură luată ca urmare a Planului european de combatere a cancerului, adoptat de Comisie la data de 3 februarie.

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Prin Planul european de combatere a cancerului, vom lua măsuri pentru a ne asigura că efectuăm mai multe controale, și mai bine. Pentru a face acest lucru, trebuie să dispunem de o tehnologie radiologică sigură și de înaltă calitate. Imagistica radiologică este indispensabilă pentru depistarea și diagnosticarea timpurie a cancerului și peste jumătate din pacienții bolnavi de cancer vor trebui să urmeze ședințe de radioterapie. Acesta este un element nelipsit în viața unui pacient bolnav de cancer. Planul de acțiune SAMIRA este primul nostru rezultat în cadrul Planului european de combatere a cancerului și reprezintă un excelent exemplu de colaborare între comunitatea energetică, cea a sănătății și cea a cercetării. 

Planul de acțiune SAMIRA asigură accesul cetățenilor UE la tehnologii radiologice și nucleare de înaltă calitate în scopuri medicale, cu cele mai înalte standarde de securitate. Planul definește acțiuni și măsuri în trei domenii principale: (i) asigurarea aprovizionării cu radioizotopi medicali, (ii) îmbunătățirea calității și a securității radiațiilor în domeniul medical și (iii) facilitarea inovării și a dezvoltării tehnologice în ceea ce privește aplicațiile medicale cu radiații ionizante. Printre acțiuni se numără următoarele:

  • Comisia va institui o Inițiativă privind Platforma Europeană pentru Radioizotopi (European Radioisotope Valley Initiative – ERVI), pentru a menține poziția de lider mondial a Europei în ceea ce privește aprovizionarea cu radioizotopi medicali și pentru a contribui la accelerarea dezvoltării și a introducerii de noi radioizotopi și metode de producție.

 

  • Comisia va lansa o inițiativă europeană privind calitatea și securitatea aplicațiilor medicale ale radiațiilor ionizante, pentru a se asigura faptul că utilizarea radiațiilor ionizante în scop terapeutic și de diagnosticare în statele membre se desfășoară în conformitate cu cele mai înalte standarde.

 

  • Comisia va crea sinergii între Programul pentru cercetare și formare al Euratom și clusterul „Sănătate” din cadrul programului de cercetare Orizont Europa al UE, prin elaborarea și implementarea unei foi de parcurs în domeniul cercetării pentru aplicații medicale ale tehnologiei nucleare și radiologice.