Comisia Europeană propune consolidarea protecției mediului prin intermediul dreptului penal

Comisia a adoptat o propunere de nouă directivă a UE menită să combată infracțiunile împotriva mediului, respectând astfel unul dintre angajamentele esențiale ale Pactului verde european.

Propunerea urmărește să sporească eficacitatea protecției mediului, impunând statelor membre obligația de a lua măsuri de drept penal. Aceasta definește noi infracțiuni împotriva mediului, stabilește un nivel minim pentru sancțiuni și consolidează eficacitatea cooperării în materie de asigurare a respectării legii. De asemenea, conform propunerii, statele membre au obligația să ofere sprijin și asistență persoanelor care raportează infracțiuni împotriva mediului și care cooperează în vederea asigurării respectării legii. Această propunere va contribui la protejarea naturii și a resurselor naturale, precum și a sănătății și a bunăstării populației.

Principalele obiective ale propunerii

Propunerea stabilește noi infracțiuni împotriva mediului la nivelul UE, printre care comerțul ilegal cu lemn, reciclarea ilegală a navelor sau captarea ilegală a apei.În plus, propunerea clarifică definițiile existente ale infracțiunilor împotriva mediului, oferind astfel o mai mare securitate juridică.

Comisia propune stabilirea unui numitor comun minim al sancțiunilor pentru infracțiunile împotriva mediului. În cazul în care infracțiunea cauzează sau poate cauza decesul sau vătămarea gravă a unei persoane, statele membre trebuie să prevadă cel puțin pedeapsa cu închisoarea de până la zece ani. Proiectul de directivă propune totodată sancțiuni suplimentare, inclusiv refacerea naturii, excluderea de la accesul la finanțarea publică și de la procedurile de achiziții publice sau retragerea autorizațiilor administrative.

Propunerea vizează, de asemenea, eficientizarea anchetelor și a procedurilor penale relevante. Aceasta prevede acordarea de sprijin inspectorilor, poliției, procurorilor și judecătorilor prin formare, instrumente de investigare, coordonare și cooperare, precum și printr-o mai bună colectare de date și statistici. Comisia propune ca fiecare stat membru să elaboreze strategii naționale care să asigure o abordare coerentă la toate nivelurile de asigurare a respectării legii, precum și disponibilitatea resurselor necesare.

Propunerea va sprijini cercetarea și urmărirea penală a infracțiunilor la nivel transfrontalier. Infracțiunile împotriva mediului afectează adesea mai multe țări (de exemplu, traficul ilegal cu specii sălbatice de faună și floră) sau au efecte transfrontaliere (de exemplu, în cazul poluării transfrontaliere a aerului, a apei și a solului). Autoritățile care asigură respectarea legii și autoritățile judiciare pot combate aceste infracțiuni numai printr-o colaborare la nivel transfrontalier.

Comisia va continua să sprijine statele membre, oferind practicienilor din domeniul asigurării respectării legii și rețelelor profesionale ale acestora o platformă pentru discuții strategice și asistență financiară. Întrucât infracțiunile împotriva mediului reprezintă un fenomen global, Comisia va continua să promoveze cooperarea internațională în acest domeniu.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare