Comisia pentru buget: Autoritatea Vamală Română trece la Ministerul de Finanțe

sursa foto: www.realitateadegiurgiu.net

Comisia pentru buget a Senatului a adoptat, marți, raport favorabil pe proiectul inițiat de Eugen Teodorovici prin care Autoritatea Vamală Română (AVR) va fi în subordinea Ministerului de Finanțe.

„În subordinea Ministerului Finanțelor Publice se înființează Autoritatea Vamală Română, ca efect al reorganizării prin divizare parțială a Agenției Naționale de Administrare Fiscală, organ de specialitate al administrației publice centrale în domeniul vamal, instituție publică cu personalitate juridică, finanțată de la bugetul Ministerului Finanțelor Publice, denumită în continuare Autoritate”, prevede proiectul de lege inițiat de ministrul Finanţelor Publice, senatorul PSD Eugen Teodorovici.

Autoritatea Vamală Română îndeplinește rolul de organ fiscal central, în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală.

De asemenea, Autoritatea ar prelua de la ANAF și unitățile subordonate acesteia, activitatea, posturile și personalul structurilor vamale, respectiv Direcția Generală a Vămilor din cadrul aparatului propriu al Agenției, direcțiile regionale vamale și birourile vamale de interior și de frontieră din cadrul direcțiilor regionale ale finanțelor publice, potrivit sursei citate.

Potrivit proiectului de lege, Autoritatea este condusă de un președinte, cu rang de secretar de stat, numit și eliberat din funcție prin deciziea primului-ministru, la propunerea ministrului Finanțelor Publice, ajutat de un vicepreședinte cu rang de subsecretar de stat, numit și eliberat din funcție prin decizia prim-ministru, la propunerea ministrului Finanțelor Publice.

Printre obiectivele principale ale Autorității se numără: protejarea intereselor financiare ale României, ale Uniunii Europene și ale statelor membre ale acesteia, precum şi  protejarea României și a UE de comerțul inechitabil și ilegal și încurajarea activitătilor economice legitime.

Proiectul a fost depus, în procedură de urgență, la Senat, decizională fiind Camera Deputaților.