Congres PNL. Ludovic Orban: ”Din punct de vedere moral, al opiniei publice, am câștigat această competiție”

Ludovic Orban
Foto: Eco Politic / News Bucuresti

Congres PNL. Ludovic Orban și-a început discursul în aplauzele susținătorilor. ”Le spun celor câțiva care au huiduit și fluierat că îi dezaprob și îmi cer scuze în numele lor. Noi am venit aici să ne susținem candidații”.

La începutul discursului, Ludovic Orban a avut o solicitare pentru Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, unul dintre susţinătorii lui Florin Cîţu: „Încep prin a-l ruga pe domnul Boc, pe care îl apreciez în mod deosebit şi ca pe model de performanţă în administraţie, ca atunci când citează să mă citeze integral şi nu pe bucăţi. Eu am spus că fie dacă eu sunt bun, atunci şi colegii mei sunt buni din Biroul Executiv, fie dacă eu sunt rău, atunci şi ei sunt răi, dar eu vă garantez că toţi au fost buni, că toată echipa BEX împreună cu PNL a pus osul la treabă, a reuşit să câştige alegerile şi să aducă PNL la guvernare”.

De asemenea, liderul PNL a ținut să îi dea replica premierului, care a susținut că el nu va lua decizii niciodată fără a se consulta cu partidul:

„Problema mea, astăzi, este legată tocmai de ce a spus colegul şi prietenul meu Florin Cîţu despre faptul că toate deciziile le va lua împreună cu dumneavoastră, ca şi cum eu nu am consultat PNL. Daţi-mi voie să vă spun că mă îndoiesc. Nu îmi aduc aminte ca Florin Cîţu să fi consultat pe cineva când a dat afară toţi consilierii de stat care au fost în Cabinetul PNL, toţi membri ai PNL, care au slujit partidul şi pe care toţi prietenii i-au întrebat de ce au fost daţi afară. Nu îmi aduc aminte ca Florin Cîţu să fi consultat pe cineva atunci când l-a demis pe ministrul Alexandru Nazare, sigur că mi-a cerut părerea, dar nu am fost de acord. Cum să demiţi ministrul de Finanţe a cărui activitate a dus la rezultate pozitive în funcţionarea guvernamentală. Nu îmi aduc aminte să fi fost consultat un for al PNL înainte de deciziile care au dus la criza guvernamentală şi care au dus la retragerea din coaliţia de guvernare a USR PLUS. În niciun caz nu a fost consultat nici preşedintele PNL, nici BPN. A fost o decizie sau două decizii luate de premier”, a precizat Orban.
”Fraților, ce facem cu guvernarea? Realitatea e că suntem într-o situație aproape imposibilă. Cum vom îndeplini condiția partenerilor de coaliție, și dacă nu o vom îndeplini, cu cine facem majoritate parlamentară? Credeți că există vreun liberal care să fie de acord cu refacerea USL într-o combinație pe masă sau pe sub masă cu PSD? Eu cred că nu. Negocieri pe sub masă cu PSD s-au făcut.”, a mai spus Orban.

”Un lider al PNL trebuie să fie carismatic, empatic”

”Sunt un garant al unității PNL, am făcut asta și când am avut funcții, și când am pierdut competiții. PNL nu poate să își inenteze acum doctrina, avem valorile din 1875, ca un far călăuzitor. Trebuie să continuăm munca înaintașilor noștri”, a mai spus acualul lider al PNL.

Orban: Un lider al PNL trebuie să fie carismatic, empatic. Să aibă bun simț, echilibru, măsură, putere de negociere, capacitatea de a lua decizii sub presiune în timp scurt.

”Din punct de vedere moral, al opiniei publice, Ludovic Orban a câștigat această competiție”

”Nu avem un premier și un guvern cu care să ne putem mândri, niciodată nu a existat un premier cu cotă de încredere atât de joasă. Toți suportăm de la cetățeni reproșuri și cuvinte grele. Nu din cauza mea, nu din cauza competiției”, a declarat Orban.

”Din punct de vedere moral, al opiniei publice, Ludovic Orban a câștigat această competiție. O știți toți. Gândiți-vă la binele PNL când luați decizia de vot. Azi avem de ales între o variantă relativ bună și una evident proastă. Vă îndemn să votați nu cu cel care a provocat criza, ci cu cel care are puterea să rezolve criza. Nu votați cu cel care de trei luni s-a dus în cap, cu cel care a făcut ca PNL să piardă 8 procente în intenția de vot. Votați cu cel care a crescut alături de voi, a participat la toate bătăliile, are forța și inteligența de a duce PNL la victorie! Doamne-ajută!”, a conchis Ludovic Orban.